AddToAny

Nå starter jobben med en egen matkastelov

Regjeringen har satt et utvalg for å redusere matsvinnet. Blant tiltakene de skal vurdere er en ny matkastelov.
Vi kaster mye mat her til lands. Det være seg direkte som forbrukere, eller gjennom at matindustrien eller dagligvarebutikkene kaster den før den når kjøkkenet vårt.

Kanskje dyrtid og høye matvarepriser har redusert matkastinga noe fra 2020, men tallenes tall fra tre år tilbake er tydelige. Så mye som 85 kilo spiselig mat kaster per innbygger hvert eneste år (tallene er fra 2020).

Det inkluderer riktignok alt av matsvinn, så om vi holder oss til det vi forbrukere kaster, så er tallet cirka 40 kilo.

- Går for sakte

Fra 2015 til 2020 gikk omfanget av matkastinga ned, mye takket være en bransjeavtale der mange matprodusenter og deler av dagligvarehandelen har deltatt.

Men vi er ikke i rute til å klare det nasjonale målet om å redusere matsvinnet med 50 prosent innen 2030. Det har Norge forpliktet seg til gjennom FNs bærekraftsmål.

Bransjeavtalen vil bli en brikke også i det videre, men arbeidet må akselereres, innser regjeringen. Nå har den satt ned et utvalg til å se nærmere på hvordan vi kan kvitte oss med matsvinnet.

- At mat ikke blir spist, er et stort ressurs- og miljøproblem. Matsvinnet må reduseres kraftig, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide i en pressemelding.

- Regjeringen har allerede et godt samarbeid med matbransjen om å redusere matsvinn, og det er redusert med ti prosent fra 2015. Dette er et skritt i riktig retning, men langt fra nok, sier Eide.

LO er spent

NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund) er LOs representant i utvalget. Nestleder Bjørn Tore Kyllo, som også har ansvar for NNNs klimastrategi, blir derfor arbeidstakerrepresentanten i utvalget.

- Vi har store forventninger, både til resultatet og arbeidet som skal gjøres Det er bredt sammensatt utvalg med mange særinteresser, sier Kyllo til NNN-arbeideren.

Utvalgets to hovedoppdrag blir å finne tiltak som kan halvere matsvinnet, men også lage et utkast til en matkastelov.

- Vi er opptatt av industrien og norske arbeidsplasser. Vi må passe på at norske råvarer og norske matproduksjon ikke mister konkurransekraft. Industriens rammer må bygges innenfor et klima- og miljøperspektiv, sier Kyllo.

NNN er opptatt av at mat- og drikkevareindustrien ikke påføres så store kostnader at de ikke blir konkurransedyktige.

- Vi kan ikke innføre krav som påfører så store kostnader at norske aktører ikke klarer å bære det. For enkelte vil det eneste saliggjørende da bli å øke matimporten, sier Kyllo.

Lover tydelige tiltak

Utvalgsleder Petter H. Brubakk fra NHO vil ikke forskuttere hva utvalget kommer til å anbefale, inkludert hva gjelder en matkastelov som NHO tidligere har vært kritisk til.

- Vi har fått 11 måneder på å lage en konkret anbefaling for hvordan vi skal nå et veldig ambisiøst mål, som jeg oppfatter at hele verdikjeden står bak, sier Brubakk til NRK.

Bestillingen er tydelig fra Klima- og miljødepartementet og Landbruks- og matdepartementet: Utvalget skal «utrede helhetlig tiltaks- og virkemiddelbruk for å nå målet om 50 % reduksjon av matsvinnet innen 2030, og hvordan en matkastelov skal inngå i en samlet virkemiddelbruk», som det heter offisielt.

Rapporten skal leveres innen 31.12.2023.

- Det blir et hektisk år og ganske så intensivt arbeid, spår Kyllo i NNN.

Disse sitter i regjeringens matsvinnutvalg

Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke og styreleder i Matvett, skal lede utvalget

Virke

NHO Service og handel

Dagligvarehandelens miljøforum (DMF)

Norges Bondelag

Kommunesektorens organisasjon (KS)

Framtiden i våre hender

Sjømat Norge

Forbrukerrådet

Matsentralen Norge

Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN)

Les mer om utvalget, inkludert mandatet de skal følge, her.

Image-text:

I 2020 ble 85 kilo spiselig mat kaster per innbygger hvert eneste år.

Eirik Dahl Viggen

Extra-info:

Matsvinn

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

«F agforeningsleder kastet ut av regionstyre». Det var tittelen på en artikkel HK-Nytt publiserte i høst. Den aktuelle fagforeningslederen er Ole-Jacob Larsen i Østfold HK.
HK-Nytt 21.03.2023
Ansatte i bakkeselskapet Menzies skal ha fått 7.200 kroner ekstra på lønnsslippen for lønn under opplæring. Tidligere ansatte kan også ha rett til etterbetaling.
HK-Nytt 21.03.2023
Ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser nordmenn grensehandlet for 10,4 milliarder kroner i 2022.
HK-Nytt 21.03.2023
Arbeidsfolk finner seg ikke i hva som helst. Det kan du lese flere historier om i dette nummeret av HK-Nytt. Ett eksempel er Isabelle Villanger som pryder forsida.
HK-Nytt 21.03.2023
Ørjan Solheim Rodahl (bildet) var en av 5.300 HK-medlemmer som svarte på HK-Nytts leserundersøkelse i januar.
HK-Nytt 21.03.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt