AddToAny

Myteknuseren

Magne Jørgensen lurer ofte på hvorfor vi så lett lar oss styre av myter og anekdoter.
Når IT-utviklere nærmest blir religiøse i sin tro på metoder uten empiriske bevis, går han inn og leter etter bevis.
Innimellom kan jeg være ganske lat, - påstår professor Magne Jørgensen.
Ordene kommer fra mannen som er blant de 2 prosent mest siterte forskerne i verden og fire ganger har blitt kåret til verdens mest produktive forsker innen systemutvikling.
Nøkkelen er å være skikkelig effektiv når du først jobber, mener Jørgensen. Da kan han tillate seg å bruke tid på avsporinger. Nylig brukte han for eksempel et par dagsverk på et interessant fenomen innen sannsynlighetsregning som han neppe får bruk for i egen forskning.
Mental latskap, kaller han det. - I mitt yrke er det kanskje ikke så mange som merker det om jeg ikke gjør så mye, sier han.
Dermed er det han selv som må ta seg i nakken på et tidspunkt.
- Det gjør jeg når jeg har nådd et nivå der jeg synes at jeg må skjerpe meg. À la Pippi Langstrømpe, som må fortelle seg selv at hun skal gå og legge seg om kvelden, sier han.
Når Magne Jørgensen tar seg sammen, går det unna. Han jobber heller effektivt en halv dag enn ineffektivt en hel.

Genuin interesse for forskning
Jørgensen har dessverre ikke noen enkel oppskrift på produktiv forskning som han kan dele.
Han tror at genuin interesse for det han jobber med, kombinert med personlige egenskaper, har hjulpet ham.
- Jeg har nok alltid hatt en interesse for hvordan jeg kan være produktiv. Men jeg gjør ikke noe spesielt, bortsett fra at jeg blir veldig fokusert og oppslukt når jeg dykker ned i noe. Det er ufattelig mye man kan få gjort i løpet av en dag hvis man er fokusert, og utrolig lite man kan få gjort på en uke hvis man er ufokusert, sier han.
For å klare å jobbe sammenhengende skrur han av de fleste varsler på telefonen, og han forsøker å bruke lite tid på det han ikke synes er morsomt og viktig.
- Noen ganger er det greit å gjøre ting godt nok. Så kan man gjøre best mulig det man synes er viktigst, sier han.

Tar jobben med på ferie
Jørgensen hevder at han ikke jobber veldig mye. Men kanskje han jobber mer enn han tror? Han forteller i hvert fall om hvorda
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt