AddToAny

Myke ferdigheter

I konkurranse med KI øker etterspørselen etter personlige egenskaper - kompetanse som for mange kan være utfordrende å sette ord på.
Da OpenAI lanserte chatboten ChatGPT i november 2022, vakte det både fryd og frykt. Mange så uante muligheter i det nye digitale verktøyet, andre ble redde for at kunstig intelligens (KI) skulle gjøre dem overflødige - ikke minst i jobbmarkedet.
Ifølge The Future of Jobs Report 2023 fra World Economic Forum vil 83 millioner jobber forsvinne i løpet av de neste fem årene. I samme periode vil 69 millioner nye arbeidsplasser skapes, med KI-spesialister på toppen av tabellen. Rapporten viser også at de mest etterspurte evnene på det internasjonale arbeidsmarkedet er av analytisk og kreativ art - egenskaper KI ikke kan konkurrere med.
- Nå som ChatGPT har blitt allemannseie, er det faktisk anti-KI-ferdighetene som er de mest etterspurte, bekrefter Bjørn-Olav Høksnes, hodejeger i Boyden ISCO.
Han viser til en rapport fra LinkedIn, Future of Work Report, AI at Work fra 2023, som tallfester en høyere etterspørsel etter myke egenskaper i jobbmarkedet i USA post-ChatGPT: fleksibilitet, sosial persepsjon og forståelse for profesjonell etikk har økt med over 100 prosent.
- Forbløffende 92 prosent av lederne i samme undersøkelse er enige i at menneskelige ferdigheter er viktigere nå enn noen gang før, sier Høksnes, som ser de samme tendensene i sin egen arbeidshverdag.
Han ser også at mange jobbsøkere sliter med å finne et språk for sine personlige kvalifikasjoner.
- De fleste av oss kan enkelt liste opp formell fagkompetanse, mens personlig kompetanse er verre for de fleste å sette ord på. Det er også noe av årsaken til at vi benytter personlighetstester i rekruttering, nettopp for å hjelpe kandidatene med å sette ord på hvem de er, hvordan de fungerer kognitivt og følelsesmessig, og med å finne ut hva som motiverer og demotiverer dem.
Se kompetansen
Bjørn Solend er partner og seniorrådgiver i AS3, som bistår enkeltpersoner og bedrifter i jobbrelaterte endringsprosesser. Han har ofte individuelle samtaler med ledere på jobbjakt, alle med massevis av erfaring og kompetanse å skilte med. Likevel sliter mange m
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt