AddToAny

Museene er en underbrukt ressurs i bevaring av privatarkiv

Museene er en underbrukt ressurs i bevaring av privatarkiv
Museene forvalter en tredjedel av den samlede privatarkivbestand i landets bevaringsinstitusjoner. Likevel bærer ikke Riksarkivets privatarkivstrategi preg av at museene anses som sentrale samarbeidspartnere, mener kronikkforfatteren.
Statistikken over omfanget av arkiv bevart i museene viser at museene er betydelige aktører i arbeidet med å bevare arkiv som dokumenterer samfunnsutviklingen lokalt og nasjonalt.

I «Til kildene! Kartlegging av regionale og lokale arkiv» (ABM#40, 2007) ble det understreket at «Museumssektoren er en viktig aktør i privatarkivarbeidet, og at museene forvalter nær en tredjedel av den samlede privatarkivbestand i landets bevaringsinstitusjoner. Det er først og fremst de kulturhistoriske museene som sitter på de store samlingene. » (s. 22) UTFYLLER BILDET Østfoldmuseene, Telemark Museum, Anno museum, Bergens Sjøfartsmuseum og Museum Nord er blant museene som topper statistikken over mengden med arkiv i samlingene. I tillegg til dette er Aust Agder museum og arkiv, Vestfoldmuseene og Opplandsarkivet betydelige arkivaktører som regnes som arkivinstitusjoner i statistikken. Rundt halvparten av museene som får sin støtte gjennom Kulturdepartementet er i større eller mindre
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Museumsnytt

Det er arkivene etter Stiftelsen Norsk Handelsmuseum og Norsk Reklamemuseum som har blitt hentet opp av flytteeskene, gjennom det omfattende arkivprosjektet «Takk for handelen! Og på gjensyn Bevaring av arkiver fra norsk handelsnæring».
Museumsnytt 06.12.2019
Har museumsreformen fungert som den skulle? Dette spørsmålet får vi ikke svar på, i alle fall ikke i form av en uavhengig evaluering.
Museumsnytt 03.12.2019
Hanna Geiran har vært i stillingen som riksantikvar i ganske nøyaktig ett år. På den tiden har hun rukket å bli synlig som en markant kritiker av den massive fraflyttingen og nybyggingen av statlige bygg i hovedstaden.
Museumsnytt 03.12.2019
Fredag 11. oktober Kunngjøringen av fredpristildelingen.
Museumsnytt 28.11.2019
Med en finsiktet mikstur av fornyelse og bevaring løfter Naturhistorisk Museum i Bergen forskningsformidling til å bli en kunstopplevelse.
Museumsnytt 27.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt