AddToAny

Min naturkjærlighet er sterkere enn noen gang

Hun er en tydelig stemme i debatten mot oljeutvinning, har engasjert norske forfattere i klimaopprop og inspirert en hel verden med sine bøker om natur og miljø. Nå tar forfatter Maja Lunde til orde for mer glede i klimakampen
Drømmen om et tre heter Maja Lundes nyeste roman, og kanskje var det akkurat en slik drøm som vekket oslojentas kjærlighet for naturen. Hun vokste opp midt i byen, med Slottsparken som lekeplass og skolehagene som tilfluktssted. Sammen med venninnene dro hun på epleslang ved Lindern og turer til Bygdøy for å plukke blomster, og faren tok henne med på seilturer fra hun var liten. Lengselen etter naturen var alltid til stede.

- Jeg var tidlig bevisst min naturkjærlighet. Jeg så på nostalgiske TV-serier som Huset på prærien og Anne fra Bjørkly, og romantiserte over nærheten til naturen, forteller forfatteren.

I dag bor hun fortsatt i Oslo, men den asfalterte bakhagen i Parkveien er byttet ut med en frodig hage nær Østmarka. Her sørger hennes grønne fingre for at bedene spiser stadig mer av plenen. Et lite felt er holdt av til eng, og skal ikke klippes ned. Her får bier og andre insekter utfolde seg fritt. Det skulle vel bare mangle hos en som har solgt «Bienes historie» til 36 land og informert en hel verden om pollinering og bikubekollaps. Romanen var den første i en kvartett om natur og menneske, som hun nå endelig har satt punktum for.

Dette er Maja Lunde

â- Født 1975 i Oslo â- Gift, tre barn â- Utdannet medieviter, jobber i dag som forfatter og manusforfatter â- Har skrevet 12 barne- og ungdomsbøker â- Bienes historie, hennes første roman for voksne, er solgt i hele 36 land. â- Sto bak forfatteropprøret august 2021, hvor 33 forfattere oppfordret til å stemme for naturen â- Aktuell med boka Drømmen om et tre, som følger opp Bienes historie (2015), Blå (2017) og Przewalskis hest (2019).

Grundig research

- Denne serien har jeg holdt på med i snart ti år, så det føles ganske godt å komme i mål. Jeg fikk ideen til bøkene tidlig i 2013, da jeg så dokumentare

Les mer

Flere saker fra Natur & miljø

eller pulsvarmere) med Naturvernforbundets logo -Hvilket slagord vil du ha på ditt pannebånd? spurte jeg kollegaen min John. -Jeg har enda mer bruk for pulsvarmere, svarte John.
Natur & miljø 21.02.2023
Norsk naturvern står svakt, og verner ofte ikke naturen mot de truslene som faktisk finnes mot den. Det ville de gjøre noe med i Trøndelag. Og fikk nei fra sentrale myndigheter.
Natur & miljø 07.02.2023
Naturvernforbundet og Natur og Ungdom saksøker staten for tillatelsen til dumping av opptil 250 millioner tonn med gruveavfall i Førdefjorden.
Natur & miljø 17.01.2023
Norges 389 vernede vassdrag fra 1973 til i dag er en av miljøbevegelsens største seiere. Men hva er vassdragene egentlig vernet mot?
Natur & miljø 16.01.2023
Kan ødelagte økosystem i havet i bli bygd opp igjen? Mange land har hatt stor suksess med fiskerifrie soner. Når fiskebestandene får være i fred vender livet tilbake, og det blir også større fangster for fiskerne.
Natur & miljø 11.01.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt