AddToAny

MER KUNNSKAP om arbeidslivet

MER KUNNSKAP om arbeidslivet
HLFs aktive tilstedeværelse i Arendalsuka kan resultere i en nasjonal informasjonskampanje rettet mot arbeidsgivere og arbeidstakere. Både Virke og LO er positive til å bidra til å øke kunnskapen om rettigheter og plikter i arbeidslivet.
Det var under en paneldebatt hvor Phonak presenterte sin ferske undersøkelse «Hvordan inkludere flere hørselshemmede i arbeidslivet? » tanken om en informasjonskampanje dukket opp. Såvel Inger Lise Blyverket, direktør for forhandlinger og arbeidslivspolitikk i Virke og Kristin Sæther, nyvalgt LO-sekretær med ansvar for blant annet helsepolitikk, var klare på at kunnskapen både blant arbeidsgivere og arbeidstakere om rettigheter og plikter i dag er for dårlig. Begge spilte ballen til HLFs generalsekretær Anders Hegre med oppfordring om å komme tilbake med et opplegg for en informasjonskampanje de gjerne vil gi sitt bidrag til.

MANGE BLE TESTET
HLFs stand under Arendalsuka ble flittig besøkt og 40-50 mennesker inntok stolen i hørselsboksen daglig, av både unge og eldre. Mange av politikerne som vandret gatelangs i sørlandsbyen satte av tid til å teste hørselen og snakke interessepolitikk med de mange HLF-tillitsvalgte og -ansatte som betjente standen. Ikke minst bidro audiografene ved Sørlandssykehuset til at mange fikk testet hørselen. Og det var en god del som ble oppfordret til å ta kontakt med fastlegen for en skikkelig utredning av hørselen. DET SKJULTE HØRSELSTAPET *KRONIKK
>> Stein Thomassen, kunnskapsformidler www.høretrøbbel.no / www.tinnitustips.no
Når overgangen mellom det indre øret og hørselsnerven er skadet, kalles det kokleær synaptopati, en skade som medfører at det blir mye vanskeligere å høre i støy. Skaden oppdages dessverre ikke ved vanlig hørselstesting med pipetoner.
Derfor kalles den ofte for "den skjulte hørselsnedsettelsen". Du kan altså ha dårlig hørsel selv om en vanlig hørselstest viser helt normal hørsel.
Nå mener forskerne at denne skaden ser ut til å være mye vanligere enn man hittil har vært klar over. Dessuten virker det som at skaden oppstår ved lavere støynivåer enn hva som hittil har vært ansett som skadelig for hørselen. Dermed er det sannsynligvis svært mange som har dårlig hørsel på grunn av denne skaden.

UPRESIS LYD
Når overgangen mellom hårceller og nervefibre i hørselsnerven er skadet, mister lyder sin presise "form". I stedet blir de dratt ut i tid, hjernen hører at de varer lenger enn de egentlig gjør. Dette medfører at lyder glir over i hverandre tidsmessig. Et ord som symaskin vil ikke lenger være like tydelig oppdelt i sy-maskin, men i stedet oppfattes omtrent som om fem personer skulle forsøke å si symaskin samtidig, altså litt overlappende og upresist. Og dermed litt vanskeligere å gjenkjenne ordet.
Hvis det i tillegg er en del støy i nærheten, er det lett å forstå at det blir veldig mye vanskeligere å gjenkjenne ordet.
Kokleær synaptopati påvirker ikke styrken på lydene man hører. Svake lyder oppfattes altså like godt som før skaden, og det samme gjelder sterke l
Gå til mediet

Flere saker fra Din Hørsel

Det er mange gode grunner til å ta i bruk den nye standarden om lydtekniske løsninger for universell utforming, mener Hørselshemmedes Landsforbund (HLF).
Din Hørsel 05.04.2024
Hørselshemmedes Landsforbund går nå i dybden for å bedre forholdene for yrkesaktive med en hørsutfordring. En ny rapport legges frem på vårparten.
Din Hørsel 05.04.2024
Forsker Lisa Aarhus har gode nyheter til deg som har fått en støyskade på arbeid: Når det er slutt på støyen, så blir ikke hørselsskaden verre.
Din Hørsel 05.04.2024
Bente Bordal Jensen elsker å jobbe og har både vært frisør, butikksjef og vaktmester. Nå har sykdommen Ménière igjen skjøvet henne ut av arbeidslivet.
Din Hørsel 05.04.2024
Jeg kom inn i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) som ung og siden har jeg blitt her.
Din Hørsel 05.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt