AddToAny

Menneskets beste venn?

I Norge er mange redde for at roboter skal ta over jobbene våre. I et Japan med befolkningsnedgang er de tvert imot helt avhengige av at det skjer.
agasinet lurer på om vi harMstjålet to adaptere. På Henn Na robothotell utenfor Nagasaki skal som navnet sier alt foregå automatisk, og hotellets lille kiosk er ubetjent og har netthinnegjenkjenning for å slippe inn. Men det er mer uklart hvordan man slipper ut. Da vi var innom for en titt litt tidligere, ble vi innelåst på grunn av noe grønn te som av en eller annen grunn var blitt scannet av rommets overvåkingssystem. Det var ikke snakk om å få opp døren ut før vi betalte for teen, som Magasinet ikke hadde verken plukket ut eller tenkt å kjøpe (dog!) så vi måtte trykke på alarmknappen for å bli sluppet ut av en av hotellets menneskestab, som åpenbart gjemmer seg et eller annet sted i kulissene.
Men nå trenger vi faktisk disse adapterne, og så er det ikke noe respons å få av betalingsterminalen. Vi prøver flere ganger, og enten har vi stjålet dem, eller så har vi betalt for ti, for denne gangen åpner døren seg. Uten menneskehjelp.

MENNESKER OG TING
Det er ikke tilfeldig at verdens første «robothotell» ble åpnet i Japan i 2015. Japan har lenge vært sett som et foregangsland i robotisering, som jo er et ord med mange betydninger. Der man også i andre land har hoteller med automatiserte funksjoner - man sjekker ut og inn selv, for eksempel - har Henn Na fysiske roboter til å utføre oppgavene. Magasinet ble sjekket inn av en dinosaur som snakket engelsk. Et mekanisk og litt upersonlig engelsk, riktignok, men dinosauren var uansett mindre nifs enn den menneskelignende figuren som sto ved siden av. Japan var tidlig ute med å lage roboter som ser ut som noe levende, en slags androider, som terapiroboten «Paro», med utseende som en sel. Dette skal ha noe med shintoreligionens forhold mellom mennesker og ting å gjøre. De og vi er ikke atskilt på samme måte som i vestlig religion, og der vi helst vil ha robotene våre minst mulig menneskelignende, er det motsatt i Japan.

VENN OG FIENDE
- Du vet, når du ser en robot i en amerikansk film, så er den fienden. Men i en japansk film er den helten, sier Tomoaki Kubo.
Kubo er generalsekretær i Robot Revolution Initiative - eller RRI - et privat, men statsstøttet prosjekt for å få kontroll på omleggingene man ser komme i arbeidslivet. RRI samarbeider blant annet tett med Tysklands «Industrie 4.0», og begge har samme mål: Det gjelder å beskytte innenlandsk industri og næringsliv mot «GAFA» (Google, Amazon, Facebook og Apple), sånn at ikke disse multinasjonale gigantene tar over alt og tjener alle pengene.
Kubo og RRI har to hovedbudskap: Japansk næringsliv trenger mange flere roboter - og de er helt ufarlige.
- Roboter er ganske begrensede i hva de kan brukes til, og vil ikke ta over for mennesker på lenge ennå. Og det sier jeg, som er ingeniør og jobber med å spre bruken av roboter!, ler Kubo.
Nå er «robotisering» et mangfoldig begrep, og har flytende overganger til uttrykk som «automatisering» - som strengt tatt kan bety alle prosesser som foregår uten mennesker - og «tingenes internett», som er digital kommunikasjon mellom ett eller flere selskapers produkter eller produksjonsmidler.
RRI jobber også med disse andre tingene, men vi har kommet for å snak
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Magasinet for fagorganiserte

Alle industriarbeidere får minst 7 kroner mer i timen, og lavtlønte 3,50 i tillegg etter at Fellesforbundet og Norsk Industri ble enige. Ramma for oppgjøret er 5,2 prosent.
Det er flott at Hongkong-konvensjonen endelig er vedtatt, mener Fellesforbundets Mohammad Afzal: - Men nå gjelder det å følge med på at den blir fulgt opp.
- Det er opp til oss lokalt å sørge for at lønnsoppgjøret ender med et godt resultat, sier klubbleder Stian Sagvold på Aker Solutions Verdal.
Operatører i industrien skal lett kunne ta spesialsydde moduler som øker kompetansen. Staten blir med på spleiselaget.

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt