AddToAny

Menn leder norske selskaper

Menn leder norske selskaper
Til tross for likestilling på mange samfunnsområder er makten i det økonomiske toppsjiktet skjevt fordelt. Bare 22 prosent av topplederne i næringslivet er kvinner. - Likestillingsarbeidet må begynne tidlig, mener forsker Sigtona Halrynjo.
Mer om Ledelse Mer om Arbeidsliv De fleste toppledere får en direktørstilling før de fyller førti, viser en studie. Her illustrerer bildebanken iStockphoto «attractive young businessman». Illustrasjonsfoto: iStockphoto

Kvinner har inntatt de aller fleste maktposisjoner i Norge, og er godt representert både i politikken, i utdanningssektoren og i offentlig sektor. Men når det gjelder næringslivet, og de selskapene som virkelig tjener gode penger, er fraværet av det kvinnelige fortsatt markant.

CORE - senter for likestillingsforskning publiserer annethvert år Topplederbarometeret. På oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet kartlegger de sammensetningen av ledergruppene i de 200 selskapene i Norge med størst omsetning. Målet er å dokumentere kjønnsbalansen, eller mangelen på sådan.

Paradoksal ulikestilling i toppen

- Det holder ikke bare å si at man er opptatt av likestilling, slik mange ledere gjør. Derfor er det viktig å følge med, og å dokumentere hvordan toppledelsen faktisk er sammensatt, sier Sigtona Halrynjo.

Sigtona Halrynjo forsker på kjønnsbalanse i toppledelsen i norsk næringsliv. Foto: Institutt for samfunnsforskning.

Hun er forsker ved Institutt for samfunnsforskning, og har sammen med prosjektrådgiver Christina Hoelgaard Stoltenberg og vitenskapelig assistent Simon Roland Birkvad nettopp presentert topplederbarometeret for 2018. De legger vekt på å presentere resultatene på en enkel måte, men arbeidet bak er mer komplisert.

- Informasjon om hvordan det ser ut i toppledergruppene i næringslivet er ikke noe som ligger lett tilgjengelig, slik for eksempel styresammensetning gjør, påpeker hun.

Roland Birkvad har derfor gått gjennom nettsider og Brønnøysundregisteret, og sendt e-poster når informasjonen ikke har vært åpent tilgjengelig. Halrynjo mener det er spesielt viktig å følge med på denne delen av samfunnet.

- Vi vet at kjønnsbalansen på toppen av næringslivet har vært svakere enn i andre deler av samfunnet. Det ser helt annerledes ut enn i felt som for eksempel i politikken og i offentlig sektor. Norge er rangert på topp i likestilling, derfor er det et paradoks at ledelsessjiktet i næringslivet er så langt fra kjønnsbalanse. Vi har tro på at ved å synliggjøre ulikestillingen kan vi gjøre folk mer bevisst på dette.

Les mer

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt