AddToAny

Medlemseksplosjon etter streiken: Du får blant annet lenger ferie

Siden streiken i private barnehager ble varslet, har antall Fagforbundet-medlemmer i PBL-barnehager økt med 12 prosent. Lokalt jobbes det med å gi dem et bedre tilbud og få flere tillitsvalgte på plass.
Siden det ble sendt ut varsel om at det kunne bli streik i PBL-barnehagene 1. september, har 1056 ansatte i private barnehager meldt seg inn i Fagforbundet. Det innebærer en medlemsvekst på tolv prosent på knappe tre måneder, og en skikkelig vitamininnsprøyting for tillitsvalgte lokalt, som allerede var i gang med prosjekter for å få flere medlemmer og tillitsvalgte i private barnehager.

- Jeg tror mange innså konsekvensene for sin egen pensjon dersom PBL hadde fått det som de ville, og verdien av å ha en god tariffavtale, sier Tove Dahlén i Fagforbundet Asker.

Siden høsten 2019 har hun vært frikjøpt på fulltid fra jobben sin i en privat barnehage for å organisere flere ansatte i samme sektor.

Kontakter styrerne

Hun har utarbeidet sin egen metode, der hun kontakter styrere i barnehager for å høre om hun kan komme på besøk. I barnehagene setter hun seg ofte på pauserommet, der hun snakker med de ansatte om betydningen av å være fagorganisert.

- Ofte våkner de når jeg begynner å snakke om ferieloven. De fleste tror det står i ferieloven at vi har rett til fem uker ferie, men der står det fire uker og en dag. Den femte ferieuka har vi gjennom tariffavtalen, og skal vi fortsette å ha gode tariffavtaler, må vi ha mange medlemmer, forklarer Dahlén.

Anna Jensen

Arbeidet har båret frukter, ikke bare i form av flere medlemmer og tillitsvalgte, men også gjennom at de har fått på plass tariffavtaler i barnehage

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

NHO ville ikke gå med på at de barnehageansatte får samme pensjonsordning som øvrige ansatte i private barnehager. Dermed ble det brudd etter flere ukers forhandlinger.
Fagbladet 27.01.2023
Har vi egentlig et så stramt budsjett, spør Terje Settenøy fra Fremskrittspartiet.
Fagbladet 27.01.2023
Helseminister Ingvild Kjerkol vil gjøre det offentlige helsevesenet til Norges mest attraktive arbeidsplass for fagfolk. Da må hun opp med lommeboka, mener Fagblad-leserne.
Fagbladet 27.01.2023
Leder for Fagforbundet Barn og oppvekst Oslo Berit Tevik er skuffet over regjeringens nye barnehagestrategi. Et mål om 60 prosent barnehagelærere, men ikke om økt bemanning, vil skape nye problemer, mener hun.
Fagbladet 27.01.2023
Arbeidslivet trenger nye utdanninger og fagskolene kan spare tid på å godkjenne dem selv, mener Ola Borten Moe.
Fagbladet 27.01.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt