AddToAny

Med tre skal moderne byer bygges

Med tre skal moderne byer bygges
Den historiske trebebyggelsen har alltid vært en viktig del av identiteten til Bergen, Trondheim og Stavanger. Nå har alle de tre ambisjoner om å bli moderne trebyer der kombinasjonen trebruk og reduserte klimagassutslipp står sentralt.
2005 innledet en ny urban treoffensiv som bidro til å vitalisere den norske, urbane trearkitekturen. Dette året satte Stavanger i gang prosessen med den storstilte, internasjonale arkitektkonkurransen Norwegian Wood. Samme år reiste Trondheim verdens høyeste boligblokk i massivtre, mens byrådet i Bergen vedtok visjonen Trebyen Bergen.
Bygninger i tre i byer er en felleseuropeisk byggeskikk med røtter tilbake til middelalderens byutvikling. I Norge står to historiske norske trebyer på UNESCOs verdensarvliste; Bergstaden Røros og Bryggen i Bergen.

MED UNNTAK AV I KRISTIANIA, fortsatte man å bygge med tre helt fram til bybrannen i Ålesund (1904), som utløste de såkalte murtvangsbestemmelsene. Disse bestemmelsene ga også forbud mot hovedreparasjon og påbygging av eldre trehus, noe som førte til en forvitring av den gamle trebebyggelsen og etter hvert saneringer.
Tre i by ble selve symbolet på nordisk fattigdom og elendighet. Dette var en oppfatning som det fellesnordiske byprosjektet Nordiske trebyer skulle bidra til å endre.

PÅ 1970-TALLET BLE BEGREPET TREBY gjenintrodusert med nytt innhold. Bak initiativet sto de nordiske riksantikvarene, i samarbeid med arkitektutdanningen i Helsingfors, Oslo og Stockholm. Initiativtakerne ønsket å synliggjøre de unike mulighetene som de historiske trebyene var bærere av.
Prosjektet Nordiske trebyer (må ikke forveksles med dagens nettverk) ble svært viktig for at rivningsbølgen i Norden ble erstattet av et sterkt engasjement for å bevare de nordiske trebyene, både i kommuner, blant huseiere og arkitekter, samt i allmennheten.
KATALYSATOREN TIL DAGENS URBANE neomodernitet i norsk trearkitektur kan spores til utbyggingen knyttet til OL på Lillehammer i 1994. Behovet for nye bygg og ny infrastruktur til OL falt sammen med et sterkt miljøengasjement, en innovasjonsvillig norsk leverandørindustri og økt politisk vilje til å finansiere bruk av tre på nye måter til OL-anleggene.
Argumentet om miljøhensyn og bruk av tre undet OL ble blant annet drevet fram av statsminister Gro Harlem Brundtland - selve moren til bærekraftbegrepet - og hennes regjering.
I tilknytning til OL på Lillehammer ble det reist flere bygg som representerte en renessanse i bruken av tre, i store konstruksjoner. Terminalbygget på Gardermoen, Vikingskipet på Hamar, Håkons og Kristins Hall i Lillehammer fremsto alle som innovative bevis på at tre kunne konkurrere med stål og betong på bæreevne. Vekstpotensialet for tre som byggemateriale til store bygg ble synliggjort, og åpnet døren for at treet kunne gjenintroduseres også i byene.

I ÅR 2000 INTRODUSERTE norske myndigheter virkemiddelapparatet Treprogrammet (SND/ Innovasjon Norge), for å synliggjøre potensialet i tre som byggemateriale. Programmet støttet det som skulle bli industrielle nyvinninger i tre, i tett samspill med engasjerte arkitekter, byggherrer, ingeniører, leverandører og håndverkere.
Etter hvert prioriterte programmet støtte til industrialiseringen av bygg, der massivtre og limtrekonstruksjoner ble grunnlaget for utviklingen av dragere, moduler og elementer i tre. I 2013 rettet programmet seg direkte mot byene, gjennom satsingen Tre og by.

I 2008 BLE DET INTERNASJONALE trearkitekturprosjektet Norwegian Wood gjennomført
Gå til mediet

Flere saker fra SKOG

Helt siden antikkens Hellas har folk brukt såkalte «ønskekvister» for å finne vann, mineraler og å spå om fremtiden. Møt Svein. Han er kvistgjenger.
SKOG 30.04.2024
Den første tiden etter planting kan være tøff for gran- og furuplanter. De må konkurrere hardt om vann og næring på flata, og er utsatt for skader. Vi testet om gjødsling gitt ved planting kan gi «starthjelp» i denne vanskelige fasen.
SKOG 30.04.2024
Det er en overdrivelse å si at gråor, Alnus incana, er et majestetisk tre. Men opp igjennom tidene har det likevel betydd mye, både rød farge, lett fottøy og ikke minst som kalender.
SKOG 30.04.2024
Utpå Nøtterøy finnes en rekke problemer ved at allmenheten faktisk går på tur. Dette irriterer villaeiere som finner på ulike ting for å ha strandsonen for seg selv.
SKOG 30.04.2024
For mange granplanter dør før de får etablert seg på hogstfeltet. Nå er det bevilget 20 millioner kroner til et fem og et halvt års prosjekt som skal kontrollere både plantenes vei fra skogplanteskolene til hogstfeltene og foryngelsesresultatet på flere hundre plantefelt.
SKOG 30.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt