AddToAny

Med hode for tall og hjerte for vin

Med hode for tall og hjerte for vin
Vin har blitt meningsfull fritid for stadig flere økonomer. Er årsaken fritiden, vinen eller andre ting? Vi har snakket vin med tre mennesker med tre ulike innfallsvinkler til sin nye lidenskap.
Vin har blitt en egen lidenskap og hobby for mange, også økonomer. Vi vet ikke nøyaktig hvorfor. Kan tunga bli et like analytisk verktøy som regnearket? Hvordan kan et vinkjøp bli like innbringende som å kjøpe aksjer?
Vi har møtt tre norske økonomer som legger mer tid, penger og kjærlighet i vin enn det gjennomsnittet av nordmenn gjør. Den ene ble hektet på vin etter å ha sett noen dokumentarer på Netflix, en annen skaffet seg gård og fikk vinranker med på kjøpet, den tredje ble inspirert til egenproduksjon mens han satt på pub i London. Vinens veier er uransakelige.
DA NETFLIX GA AVKASTNING FOR KAPITAL Noen drar på sommerleir - andre blir sommelier. Jon Trygve Hegnar har kanskje ikke mange år på baken som vinentusiast (i 2016 visste han knapt forskjell på cava og prosecco), men han veier i rikt monn opp for det med et altoppslukende engasjement. For to år siden kom han i skade for å se to dokumentarer om vin på Netflix (den ene av dem, kalt «Somm: Ned i flasken», ligger der fremdeles).
Samme kveld meldte han seg på et kurs for å studere til sommelier ved Norsk vinfagskole. Da det kurset var fullført og bestått, gikk han videre med mer avanserte kurs og holder nå på med WSET Diploma. Det er klart sånt legger beslag på mye tid!
- Ja, utenom å jobbe og henge med kjæresten min, bruker jeg vel all min ledige tid på min vin-interesse. Det har preget feriene også: På et drøyt år har jeg vært i blant annet Chile, Argentina, Champagne, Burgund, Rhône, Beaujolais og Sør-Afrika. Og sommerferien i år kan nok fort ende i Sør-Frankrike eller Nord-Italia. - Dette er jo heldigvis steder som også kjæresten min liker å dra til. Det hjelper også at vin gjerne dyrkes frem i fantastisk vakre landskaper. Skal man først ha en hobby som smitter over i ferievanene, er ikke vin så ueffent, slår Hegnar fast.

VINKJELLERE GIR SJELDEN GOD AVKASTNING
Med et mulig unntak ved at han er svak for en god burgunder, er Hegnar lite sentimental når det gjelder vinområder, viner og druetyper.
- Vinkelnerstudiene har lært meg å sette pris på et bredt spekter av viner og vinområder. Nå er smaken uavhengig av hvor det kommer fra. Jeg kan like alt nå - så sant det er well done.
- Jeg kjøper en del vin på Vinmonopolet, både i butikk og fra bestillingsutvalget. Det er så mye vin som finnes, at du skal være rimelig cocky for å si at du ikke finner noe godt på Vinmonopolet. Jeg har prøvd å handle litt på auksjon, men markedet i Norge er ganske lite. Jeg synes det er gøy å ha et utvalg vin hjemme, men det er mest av praktiske årsaker. Det å bygge en vinkjeller krever veldig mye plass og midler. Jeg tror nok mange har for høye forhåpninger til at det skal være en økonomisk god investering å lagre vin hjemme.
- Faktisk vurderer jeg det sånn at det har mye mer for seg å gå på en god restaurant å drikke en 20-30 år gammel vin enn å kjøpe en flaske nå og vente i 20-30 år på å drikke den. Jeg har stor gle
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt