AddToAny

Lykkelig som liten

Lykkelig som liten
Når de store kontorene blir større, danner det seg en nisje for dem som ønsker å jobbe i mindre skala, sier Philip Kvalbein Hauge.
Silje Klepsvik i finsk-bergenske Kaleidoscope mener de etablerte kontorene, uavhengig av størrelse, er mer åpne for både samarbeid og inngåelse av rammeavtaler enn før. Også Opa Form opplever pågang fra de store og mener de har klart å skape sitt eget marked

Prosjekt: Enebolig på Kronstad, Bergen Beskrivelse: Enkelt og robust konsept - livet i huset forankres til tre gamle bjørketrær - årstidene farge- setter opplevelsen, i en urban situasjon. Høy grad av detaljering, håndverk og arkitektur er tett integrert, skriver Kvalbein. Foto: Arkitekten

Kvalbein arkitektur

Antall ansatte: 1 (+ frilans ved behov)

Etablert år: 2012 (enkeltpersonsforetak etablert i 2010)

Omsetning i 2015: 1.140.000,-

Philip Kvalbein Hauge startet opp for seg selv så smått i 2010. Inntil mai 2014 jobbet han både som frilanser på andre kontorer og med egne prosjekter. Nå kan han se tilbake på ett og et halvt års full drift av enmannskontoret Kvalbein Arkitektur. Porteføljen består av eneboliger, hytter, tilbygg, transformasjoner og bruksendringer på Øst- og Vestlandet.

Jeg tok en ting av gangen etter at jeg gikk ut fra BAS i 2006, og jobbet hos Fortunen og Grieg arkitekter i fire år før jeg tegnet min første enebolig, forteller Kvalbein.

Det var den beste etterutdanningen jeg kunne fått. Jeg lærte masse om kommunikasjon, gjennomføring, detaljering, drift og om å strukturere arbeidet. Vi bygget stort sett alt vi tegna, så jeg fikk fulgt prosjekter fra start til slutt.

Sakte, men sikkert

Kvalbeins første enebolig ble bygget på Sveio, nord for Haugesund. Jobben kom litt tilfeldig fra en nabo som skulle flytte dit og bygge seg hus.

I starten hadde jeg ikke nok jobb til å kunne leve av det. Hadde jeg begynt for meg selv da, ville det ha gått gærnt. Ordretilgangen var ikke tilstrekkelig, og jeg kunne ikke prise meg høyt nok, forklarer han.

Løsningen ble å etablere seg, sakte, men sikkert, jobbe seg inn i bransjen, få nettverk og erfaring.

Når man driver smått med små prosjekter, må man ha veldig mange på en gang. I tillegg har jeg en jevn mengde med bruksendringer og transformasjoner, oppdrag jeg får fra kunder som kommer tilbake gang på gang og som skaper en slags stabilitet, forklarer han.

Nisje i markedet

Kvalbein har relativt raskt fått oppmerksomhet rundt prosjektene sine. Sammen med landskaps- arkitekt MNLA Eva Louise Korsøen ble han nominert til Bergen kommunes arkitektur- og byformingspris 2015 for Enebolig K+K, og i desember i fjor ble Enebolig F sør for Kongsberg presentert i Arkitektur N. Kvalbein var også representert på utstillingen Nye kvaliteter på Galleri ROM i Oslo.

Kvalbein befinner seg i et bergensk marked hvor de store, tunge tilbyderne av arkitekttjenester konsoliderer posisjonen sin og blir stadig større. Små kontorer slukes av mellomstore, og de små som blir igjen, vokser seg mellomstore. Hva tenker han om muligheten for unge t

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Torsdag 9. mars vil takbaren på Folketeaterbygningen på Youngstorget i Oslo fylles for å markere en milepæl for norske arkitekturblader. Da feires sammenslåingen av Arkitektur-N og Arkitektnytt til papirmagasinet og nettstedet Arkitektur.
Arkitektnytt 02.03.2023
The Plus, Hasle Tre og Sophie Radich skole nominert til Årets Trebyggeri 2022.
Arkitektnytt 02.03.2023
Ja, jeg er «modernist» - hvis det er den rette betegnelsen for en som lar seg begeistre av god moderne design og arkitektur, skriver arkitekt Kim Skaara.
Arkitektnytt 01.03.2023
Innen 31. mars kan man nominere prosjekter til OAFs arkitekturpris 2023.
Arkitektnytt 01.03.2023
Skal Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) favne flere, må styret arbeide med å utvikle en organisasjonskultur som appellerer mer til unge medlemmer.
Arkitektnytt 28.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt