AddToAny

Livet på innsiden av Landbruksdepartementet

Krisekommunikasjon, gylne øyeblikk og 18 forskjellige statsråder. Ståle Norang sitter igjen med mange opplevelser og refleksjoner etter 44 år i hjertet av norsk landbrukspolitikk.
7. juni 1978 var datoen Ståle Norang troppet opp på sin første dag som førstesekretær i Landbruksdepartementet. Mange statsråder og stillingstitler senere, nærmere bestemt i september i fjor, ble Norang det han selv beskriver som mer eller mindre pensjonist.
- Jeg har fått oppleve et langt spenn av Landbruksdepartementets liv, forteller Norang under et foredrag i regi av Norsk Landbruksjournalistlag.

Stort ansvar
I det spennet inngår en lang rekke statsråder, som i gjennomsnitt har sittet i rundt to år.
- Det har vært interessant å jobbe med og for dem. Jeg vil si at man bør tenke seg nøye om før man takker ja til å være statsråd. Man hører mye snakk om 24/7-jobber, men det er ikke nok timer for en minister. Du sitter med ansvaret. Sandra Borch sa det var som å hoppe inn i en orkan, og det er kanskje en grei beskrivelse, sier han.
Norang stusser litt på at Landbruksdepartementet aldri er med på medienes lister over de tunge og viktige departementene når regjeringskabalen legges.
- Det er påfallende hvor mange profilerte og dyktige politikere vi har hatt som landbruksministre, mange begynte karrieren sin og markerte seg i politikken gjennom denne rollen, sier han.

En motvekt til statsråden
De 18 landbruksministerne Norang har jobbet for har representert en rekke partier og politiske retninger. For de ansatte i departementet er oppgaven uansett den samme, de fungerer som et sekretariat for statsråden.
- Kåre Willoch sa en gang at embetsfolkets viktigste oppgave er å forsvare statsråden, mot seg selv. Det er en grei beskrivelse. Et godt embetsfolk er ikke et ja-folk, de er en motvekt som sier nei og korrigerer, sier Norang og kommer med et eksempel:
- Hans Ystgaard var landbruksminister like før krigen. Han kom fra Sparbu, og før han reiste til Oslo lovte han sine sambygdinger å ordne opp i en vei de ønsket å få bygd. Men tiden gikk, og ingen vei kom. Da tr
Gå til mediet

Flere saker fra Bondebladet

Innlegget «Nortura er ein topptung og byråkratisk organisasjon» av Tor Jacobsen Ualand var eit «svingodt» innlegg. Godt der er nokon som vågar setja ord på ting og tang. Og be folk halda kjeft når det gjeld Nortura er heilt bak mål.
Bondebladet 22.09.2023
Landbruksdirektoratet holder ekstraordinær auksjon av importkvote for matkorn i begynnelsen av oktober.
Bondebladet 21.09.2023
Byrådet i Oslo vedtar onsdag en plan der maten som serveres i kommunens fritidsklubber, AKS og barnehager skal være kjøttfri.
Bondebladet 21.09.2023
Sauebøndene i Tingvoll finner ikke igjen lamma sine. Heller ikke de på inngjerda hjemmebeite. På denne halvøya er det gaupa som er prioritert. Nå vil sauebøndene ut av rovdyrprioritert sone.
Bondebladet 21.09.2023
Bondebladet 21.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt