AddToAny

LITEN GUIDE TIL FODMAP - SMART MAT FOR DE MED IRRITABEL TARM

Du har sikkert hørt om FODMAP. Men hva er det egentlig? FODMAP (ikke FOODMAP, som mange tror), har fått navnet sitt fra en gruppe naturlige karbohydrater i maten vår, som lett lar seg gjære i tarmen under gitte forutsetninger - for eksempel hos en person med irritabel tarm.
TYDELIG KOMMUNIKASJON: Laila Røtterud (t.v.), seksjonsleder Lillestrøm hovedkjøkken og klinisk ernæringsfysiolog Kaja Helland-Kigen har følgende råd til andre som vil fjerne «diakosten»: Det går fint så lenge man er tydelig og pasientene vet hva de har å forholde seg til.va er irritabel tarm?
Irritabel tarm kan oppstå allerede i barndommen, men det er vanligere at symptomene gjør seg gjeldende i ung voksen alder. Bare unntaksvis opptrer tilstanden etter fylte 50 år. Noen sliter med forstoppelse, andre har diaré, og noen veksler mellom løs og hard mage. Ofte kan de som har irritabel tarm ha stor trang til å gå på do, uten at noe kommer ut.
Bare et fåtall av personer med irritabel tarm har alvorlige tegn og symptomer. Og heldigvis - uansett hvor plagsomme symptomene er, vil aldri irritabel tarm føre til betennelse i tarmslimhinnen, ei heller til økt risiko for tarmkreft, for eksempel. Et sunt og fornuftig kosthold, stressreduksjon og en sunn livsstil vil kunne holde plagene under kontroll for de fleste. Noen vil i tillegg ha behov for medisinering og rådgivning. Dette kan variere gjennom ulike perioder i livet, og de fleste opplever å ha gode dager og uker med jevne mellomrom.

HV
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

Det er ikke bare i Norge vi spiser komler. Den er kjent som tilbehør både i Sverige, Ukraina, Polen og Sentral-Europa. I Litauen er potetball nasjonalretten. Gnocchi er italienernes svar på komle.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Et nytt innovasjonsprosjekt skal gjøre offentlig innkjøp av mat og cateringstjenester mer bærekraftig. I prosjektet «Kjøp bærekraftig» ses det til kjøkkentjenesten i Arendal kommune som har jobbet målrettet med dette i over 20 år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Lerum har hatt stor suksess med saft uten tilsatt sukker, men den folkekjære solbærsirupen har vist seg å være vanskelig å endre. Frem til i år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Å være kokk og fagarbeider er en fysisk og mentalt krevende profesjon og kan sammenlignes med idrett. Utøvere kan ikke prestere på høyt nivå uten å være i slaget. Dette krever riktig kosthold, mosjon og balanse mellom arbeid og hvile.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Totalt var det 4,4 millioner sidevisninger på Godfisk i 2023. Det er en økning på hele 600.000 sammenlignet med året før. Nok en gang var det oppskrifter på laks og torsk som tronet på søketoppen.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt