På et gårdstun rett utenfor Skiptvet i Østfold står landets første Greenline slaktegrisfjøs. Konseptfjøset som er utviklet av Gråkjær og Felleskjøpet, og som ble presentert på Agroteknikk i 2015, har altså rukket å bli en realitet. Første pulje med slaktegris flytter inn nå i november. På overflata kan fjøset se ganske ordinært ut, med tre like avdelinger med 16 binger i hver, 13 kvadratmeter store binger og tørrfôringsanlegg. Men når du plutselig ser at kanalene til to av ventilasjonsviftene i hver avdeling går rett ned i golvet mellom to binger, skjønner du at noe er radikalt forskjellig.
- I Danmark har gulvutsug av ventilasjonslufta vært vanlig lenge. Der bruker de som regel å ta ut minimumsventilasjonen over gjødselristene, mellom ti og 30 prosent av lufta, noe som har redusert ammoniakken i husdyrrommet med mellom 50 og 70 prosent, forteller Vegard Schanche i Gråkjær.
70 PROSENT AV LUFTAEn av grunnene til at danskene ikke tar ut større andel av lufta gjennom gulvutsug, er at de som følge av danske miljøreguleringer, må montere utstyr som renser ammoniakken ut av ventilasjonslufta for å redusere lukt og nitrogenutslipp, som blir dyrere jo mer luft som må renses. Men i Norge slipper vi det, slik at i Greenline-fjøset skal hele 70 prosent av ventilasjonslufta suges ut igjennom gjødselristene.
- Ammoniakk fordamper fra gjødselkanalene og fra golvet