AddToAny

Lavlønnsutviklingen i Norge

Hvordan er det med lønnsforskjellene her i landet? Vi er vant til å tenke at Norge er et egalitært samfunn tuftet på likhetstankegang og små forskjeller. Men er vi i ferd med å få en gruppe lavlønnede som nå sakker mer og mer akterut? Og hva kan det ha å si for samfunnsutviklingen?
Et regjeringsoppnevnt utvalg skal nå vurdere omfang og utvikling av lavlønn i Norge. Den 10. mars i år ble Lavlønnsutvalget oppnevnt. Målet er å få mer kunnskap om lavlønn i Norge, og om hvilken vei utviklingen går.
Regjeringen har uttalt at et av dens viktigste mål er å redusere ulikheter og få ned inntektsforskjellene i Norge.
- Det skal være mulig å leve av en fulltidsjobb. Derfor setter regjeringen nå ned et utvalg, som skal se på omfanget og utviklingen av lønnsforskjeller og lavlønn, sa arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen i en pressemelding da Lavlønnsutvalget ble presentert.

Hva er lavlønn?
En mye brukt definisjon på lavlønn er å tjene mindre enn 2/3 av medianlønnen. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) var medianlønnen i Norge omtrent 572 000 kroner i 2022. I Norge vil derfor en person i heltidsstilling med årslønn på under 381 000 kroner i året være lavtlønnet.
Det finnes også andre måter å definere lavlønn på, for eksempel ved å si at grensa for lavlønn går ved 85 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Ved å bruke denne definisjonen ligger grensa for lavlønn noe høyere. I 2021 ville et fullt årsverk uten overtid som er lønnet 445 740 kroner, tilsvare lavlønn.
Det er noen faktorer som går igjen blant lavlønnsgruppene. Utdanningsnivå har mye å si. Blant de varig lavtlønnede er de med grunnskole som høyeste fullførte utdannelse, i overtall. Innvandrere er overrepresentert - nærmere bestemt er godt over halvparten av de varig lavtlønnede født utenfor Norge.

Flere saker fra Parat Stat

Vi burde vært ferdig snakket om saken, men fremdeles er det dessverre nødvendig å rette oppmerksomheten mot uønsket seksuell oppmerksomhet og trakassering i arbeidslivet.
Parat Stat 22.11.2023
I 2024 er det igjen klart for landsmøte i Parat, denne gang i arktiske omgivelser. Hovedstyret har bestemt at neste års landsmøte går av stabelen i Tromsø 13. og 14. november.
Parat Stat 22.11.2023
Dette året har vi skrevet historie i Parat: Vi har avholdt vår første klimakonferanse.
Parat Stat 22.11.2023
Sekstimersdager og firedagersuke høres ut som fristende konsepter for de fleste arbeidstakere. Forskning viser at nye arbeidstidsordninger fører til bedre helse og økt trivsel og produktivitet. Men hva er prisen å betale for økt fleksibilitet og mer fritid?
Parat Stat 22.11.2023
Språk er ofte nøkkelen til å lykkes i arbeidslivet når man kommer til et nytt land. Sammen med organisasjonen Caritas bidrar Parat i et prosjekt for norskopplæring for arbeidsinnvandrere. Målet med prosjektet er å jobbe mot utenforskap, og for et mer inkluderende arbeidsliv. Vi har sett at det er tynt med norskkunnskaper blant medlemmer i hotell- og restaurant. Dette vil vi gjøre noe med.
Parat Stat 22.11.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt