AddToAny

Kunsten å gå på vannet

Kunsten å gå på vannet
Med lite snø er vinteren blitt kjedelig for mange, men islagte vann og skøyter under føttene gir glede av bibelske dimensjoner. For hvem drømmer vel ikke om å gå på vannet?
Endelig, sier Anne-Lise Aakervik og Maria Maske. De sitter ved bredden av Stor-Leirsjøen i Bymarka utenfor Trondheim. Anne-Lise har funnet fram hockeyskøytene, mens Maria for første gang skal prøve seg med skistøvler festet til turskøytejern.
- Det ser innmari gøy ut, men foreløpig greier jeg meg med disse, sier Anne-Lise.
- Å gå tur på islagte vann gir naturen en ekstra dimensjon. Steder du aldri kommer til om sommeren er tilgjengelig, viker og holmer med små hemmeligheter.
Så sparker hun fra. Glir friksjonsfritt innover vannet. Skyver ifra med en fot, og øker farten.
- Tenk å gå på vannet. Det er noe helt eget, sier Maria.

INSPIRERT AV SVENSKENE
For noen år siden var turskøyting et ukjent fenomen for nordmenn flest. Med noen få, hederlige unntak. De få hadde vært i Sverige og sett hva söta bror holdt på med i skjærgården utenfor Stockholm og på lavtliggende innsjøer: Med lange klappskøyter festet med bindinger til ski- eller fjellstøvlene sine føk de av gårde over store, islagte innsjøer og lange avstander.
I 2004 var det noen entusiaster som startet med turskøyting for alvor i Norge. De delte erfaringene fra skøyteturene via egne nettforum. Høsten 2020 stiftet 13 av de mest sentrale aktivistene i turskøytemiljøet foreningen «Turskøyting».
- Vi forventer ytterligere økning i pågangen fra nye folk til vinteren. Derfor er det viktig å ha en forening som ivaretar turskøytekulturen, sier Oddvin Lund, e
Gå til mediet

Flere saker fra Fjell og Vidde

Det siste året har ordet friluftsliv gått sin seiersgang i pressen verden over. Friluftsliv har blitt en måte å kontrollere pandemien på.
Fjell og Vidde 22.03.2021
Ærverdige Innerdal Turisthytte er solgt til Kristiansund og Nordmøre Turistforening (KNT). - En glede og en lettelse at en ny, solid eier skal overta og drive videre, sier Iver Innerdal, som har drevet stedet i 37 år.
Fjell og Vidde 22.03.2021
Hjemmebakt brød. Fisk fra innsjøen like ved hytta. Kortreist, gjerne økologisk, og full av smak. Slik skal det bli på DNTs hytter, både de betjente og selvbetjente, i tiden framover.
Fjell og Vidde 22.03.2021
Fjell og Vidde 22.03.2021
Å klatre i trær og hoppe fra stein til stein er kult når jeg har med en venn.
Fjell og Vidde 22.03.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt