AddToAny

Kunst i intelligensen

KI-ekspert Cassie Kozyrkov ber oss om ikke å stole for mye på teknologien. Vi bør heller gå oftere på teater.
Cassie Kozyrkov er som en datamaskin. Mens den vevre, svartkledde skikkelsen energisk snakker om tillit, maskinlæring, data og KI med sin lyse, raske, sørafrikanske aksent, produserer hun kontinuerlig data. Mens hun står der på scenen på Kløfta og forteller at selve begrepet artificial intelligence - kunstig intelligens (KI) - ble funnet på av en forsker i 1955 for å skremme amerikanske myndigheter til å gi økonomisk støtte til et forskningsprosjekt om maskinlæring, sender hun informasjon til seg selv.
Bak på den venstre overarmen hennes sitter en rund, hvit skive, omtrent på størrelse med et kronestykke. På baksiden har den en liten nål som penetrerer huden. Den overvåker blodsukkernivået og sender data til en app på telefonen hennes.
Cassie er ikke diabetiker. Hun er statistiker. Hun stoler helst på egne data. Og hun stoler ikke på at KI er spesielt intelligent.
- Hvis AI skulle stå for noe, så foretrekker jeg heller automated inspiration eller amplified impact, sier hun til lett humring fra salen.

Stol på folk, ikke data
Da Cassie besøker Norge i november 2023, har hun nettopp sluttet i den profilerte jobben som Googles Chief Decision Scientist. Instagram har også en slik stilling. Den er ikke så lett å definere. Selv har hun prøvd å forklare det som et tverrfaglig felt som tar for seg alle deler av beslutningsprosessen og kombinerer datavitenskap (statistikk, maskinlæring, KI) med adferdsforskning (psykologi, nevrologi, økonomi og ledelse).
Uansett: Nå har «beslutningsforskeren» tatt valget om å starte for seg selv. Gjennom selskapet Decision Intelligence holder hun nå foredrag verden over, hun driver beslutningsrådgiving for store selskaper og er samtidig en populær tech-influenser på YouTube. Den unge mattenerden fra Sør-Afrika har kommet seg opp og frem ved ikke å la universet ta beslutningene for seg, som hun en gang har formulert det.
Med mange reisedager og enda flere foredrag trenger Cassie å holde energien oppe. Hun stoler ikke på helsekostprodusentene. Hun stoler ikke på sin egen hukommelse. Men hun stoler på sin egen glukosestatistikk og private helseforskning.
Det er derfor hun har bedt om en tallerken med snacks til praten med Magma like etter foredraget på Econas årskonferanse, Oppdatert eller utdatert.
- Noen ganger glemmer jeg å spise, og da ser jeg blod sukkeret mitt synke - før jeg føler det synke, forteller hun og plukker opp telefonen for å vise appen som registrerer blodsukkeret.
- Er det den mest brukte appen din? - Nei, det er det ikke. Dessverre er e-post den mest brukte appen på telefonen min.
- Her har du appen. Jeg sikter mot 100. Nå er det 98. Så dette er bra. Selv uten å spise noen av disse, sier hun gestikulerende mot fatet med søte
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt