Kjøkkenskriveren
12.06.2018
Alle kokker har opplevd det; Under den hektiske serveringen kommer beskjeden til kjøkkenet om at en av gjestene er allergisk.
- Jeg vil våge å påstå at personer som ikke tåler melk er den gruppen her i landet som gjennom årene har spist mest fruktsalat. Mye på grunn av dårlig kommunikasjon, sier Svein Magnus Gjønvik, kokk og foredragsholder om allergi og matintoleranse.
Omtrent 15 kjøkkenfaglige ansatte deltok nylig på et kurs i regi av KIT-akademiet/ASKO. Kursleder var Svein Magnus Gjønvik. Som kokk gjennom mange år har Gjønvik opparbeidet seg mye kompetanse på allergier og matintoleranse. Han har også skrevet fagboken «Allergi og matintoleranse», som blant annet blir brukt i skoleverket. Ved siden av 80 prosent stilling som kokk ved Selbu sykehjem er han en etterspurt foredragsholder og driver Matakademiet. Han har også i mange år samarbeidet med Astma- og allergiforbundet med blant annet oppbygging av Matskolen.
Flere temaer var satt opp i løpet av kursdagen; Oversikt og en bedre forståelse av temaet matintoleranse, merkeforskriften og hvordan bruke den. En stor del av dagen var også viet praktiske råd og tips.
EN VERDEN I ENDRING
Da Gjønvik holdt sitt første kurs om allergier i 2000 brukte han tre dager på å få tak i råvarene han trengte til kurset. Tilgjengeligheten
Gå til medietOmtrent 15 kjøkkenfaglige ansatte deltok nylig på et kurs i regi av KIT-akademiet/ASKO. Kursleder var Svein Magnus Gjønvik. Som kokk gjennom mange år har Gjønvik opparbeidet seg mye kompetanse på allergier og matintoleranse. Han har også skrevet fagboken «Allergi og matintoleranse», som blant annet blir brukt i skoleverket. Ved siden av 80 prosent stilling som kokk ved Selbu sykehjem er han en etterspurt foredragsholder og driver Matakademiet. Han har også i mange år samarbeidet med Astma- og allergiforbundet med blant annet oppbygging av Matskolen.
Flere temaer var satt opp i løpet av kursdagen; Oversikt og en bedre forståelse av temaet matintoleranse, merkeforskriften og hvordan bruke den. En stor del av dagen var også viet praktiske råd og tips.
EN VERDEN I ENDRING
Da Gjønvik holdt sitt første kurs om allergier i 2000 brukte han tre dager på å få tak i råvarene han trengte til kurset. Tilgjengeligheten