NNN-arbeideren
01.05.2020
Øl er et næringsmiddel med lange tradisjoner som de fleste har et forhold til. Bannlyst av noen, det skal ikke underslås - men elsket av langt flere. Nå er det kommet en bok om ølets historie.
- Øl er en like viktig del av norsk folkekultur som brød. Klart vi måtte ha øl til slåtten, til påske og til jul. Håndverksbryggingen har dalt litt de siste 200 årene, men ølkulturen har overlevd til og med godt inn i ei kristen tid, sier Sissel Brunstad.
Den glemte historien
Sissel Brunstad, mangeårig journalist i NRK Møre og Romsdal, ga i fjor ut boka «Norsk øl-historie. Frå Odins skål til i dag». Brunstad er spesielt opptatt av kulturhistorie, og i denne boka starter hun som mange kulturhistorikere ofte gjør allerede med de gamle greske filosofene. For eksempel Platon som skal ha sagt: «Han var ein vis mann, som fann opp ølet». Hvem denne mannen var, veit imidlertid ingen. Men at det måtte korn til for å lage det, og i Norge særlig bygg, er en trygg og sikker visdom. Brunstad skriver: «Like sidan 1950-åra har det i forskarkrinsar eksistert teoriar om at grunnen til at menneska i det heile teke byrja å dyrke korn for 15.000-20.000 år sidan, var at korn eigna seg så godt til alkoholdhaldig drikke - ikkje at det var ein viktig del av kosthaldet. Men ølet gav næring og ble i tillegg eit sentralt element i religiøs utøving og som festdrikk».
- Hvorfor har du skrevet denne boka?
- Fordi dette er en glemt del av vår felles historie. Jeg kommer dessuten fra en del av Norge, Sunnmøre, hvor ølbrygging er og har alltid vært en levende tradisjon. Jeg ønsket å gjøre litt ære på dem som har holdt denne tra
Les opprinnelig artikkelDen glemte historien
Sissel Brunstad, mangeårig journalist i NRK Møre og Romsdal, ga i fjor ut boka «Norsk øl-historie. Frå Odins skål til i dag». Brunstad er spesielt opptatt av kulturhistorie, og i denne boka starter hun som mange kulturhistorikere ofte gjør allerede med de gamle greske filosofene. For eksempel Platon som skal ha sagt: «Han var ein vis mann, som fann opp ølet». Hvem denne mannen var, veit imidlertid ingen. Men at det måtte korn til for å lage det, og i Norge særlig bygg, er en trygg og sikker visdom. Brunstad skriver: «Like sidan 1950-åra har det i forskarkrinsar eksistert teoriar om at grunnen til at menneska i det heile teke byrja å dyrke korn for 15.000-20.000 år sidan, var at korn eigna seg så godt til alkoholdhaldig drikke - ikkje at det var ein viktig del av kosthaldet. Men ølet gav næring og ble i tillegg eit sentralt element i religiøs utøving og som festdrikk».
- Hvorfor har du skrevet denne boka?
- Fordi dette er en glemt del av vår felles historie. Jeg kommer dessuten fra en del av Norge, Sunnmøre, hvor ølbrygging er og har alltid vært en levende tradisjon. Jeg ønsket å gjøre litt ære på dem som har holdt denne tra