AddToAny

Kritiske til prekvalifisering

Konkurransen om Nyhavna-utbyggingen i Trondheim, ett av de største transformasjonsprosjektene i byen de neste 10-15 årene, arrangeres i perioden august-desember 2022 av Nyhavna utvikling.
Selskapet har som formål å utvikle tidligere havneeiendommer i Trondheim kommune, og er eid av kommunen. En runde med prekvalifisering, nå like før sommeren, vekker imidlertid reaksjoner blant flere arkitektkontorer.

I alt 32 team deltok i prekvalifiseringsrunden. Tidsfristen fra innlevering til avgjørelse, over en helg fra torsdag 17. juni til tirsdag 21. juni, var kjent i programmet for konkurransen, men virker likevel altfor raskt, mener kritikerne.

- Det kan være mange av kontorene som deltar har oversett denne behandlingstiden i programmet, oss inkludert. Det er selvsagt dumt, men vi tenker likevel at så få dager, over en helg, ikke er nok tid for å gjøre en seriøs faglig vurdering av et så viktig oppdrag for byen Trondheim, sier Rannveig Hägg Berge, arkitekt i Code arkitektur.

Forventer åpenhet

I tillegg reagerer Code-teamet, og andre team, på at det i tildelingsbrevet understrekes det at tildelingsbeslutningen, i henhold til Nyhavnas eget innkjøpsreglement, ikke kan påklages, og at det ikke vil bli gitt innsyn i leverandørenes tilbud.

Mangelen på åpenhet gagner ikke et slikt stort prosjekt, hevdes det.

- Det må kunne forventes at et foretak med offentlige eiere følger loven om offentlige anskaffelser. Formålet med loven er at det skal være riktig bruk av samfunnets ressurser og at slike prosesser skal skape tillit til offentlige anskaffelser. Ifølge forskriften skal det stå «nok» i tildelingsbrevet til at mottakeren finner det sannsynlig at valget som er gjort er rettferdig og bra. Det skal stå nok til at det unngås klager, sier Hägg Berge og spør:

- Hvorfor de vil heve seg over formål som dette er uforståelig på et så stort prosjekt - og tilliten til at prosessen videre blir god, er svekka. Åpenhet krever tid, men det tar lenger tid å gjenvinne tillit. Hvordan kommer spørsmål fra befolkninga i Trondheim eller de faglige diskusjonene å bli møtt videre?

Sa fra i epost

Code har diskutert saken med kontorene de søkte sammen med (3RW og 70grader nord), samt andre deltagere. På bakgrunn av dette er det blitt sendt en epost til Nyhavna utvikling hvor de tydelig poengterer den felles misnøyen med prosessen og tilbakemeldingene.

«Vi mener at et minimum må være å redegjøre for de valgte teamenes kunnskap, vi ble jo oppfordret til å knytte til oss kompletterende og nyskapende kompetanse. Vi synes dette var faglig utfordrende og spennende, men det utløste også mye bruk av ressurser», skriver de blant annet i eposten som Arkitektnytt har fått tilgang til. De mener Nyhavna utvikling oppfattes som «en useriøs aktør» med denne type tilbakemelding, og skriver at de opplever å bli «behandlet på en uprofesjonell og direkte useriøs måte».

Frykter favorisering

Hägg Berge i Code mener den hurtige prosessen peker mot at det har vært en favorisering av

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Sommerens debatt i det danske arkitekturmiljøet har handlet om unge arkitekters oppgjør med underbetalingen som har foregått i bransjen. Den 21.
Arkitektnytt 05.08.2022
Hvem? Bjørnådal Arkitektstudio Hvor? Vi holder til i ett fantastisk lokale i Loennechengården i Vågeveien 7, Kristiansund N. Det eneste gjenværende bygget i jugendstil i sentrum av Kristiansund.
Arkitektnytt 04.08.2022
Snøhetta med høyhus i Tokyo. Prosjektet Shibuya Upper West Project lover høy bærekraft og skal være en hyllest til Fuji-fjellet.
Arkitektnytt 04.08.2022
Statsbygg ut mot useriøst arbeidsliv. Direktøren vil ha strengere krav til seriøsitet og kommer med huskeregler for alle innkjøpere.
Arkitektnytt 04.08.2022
Benjamin Barth går fra NAL til Linstow og nyopprettet stilling som senior by- og områdeutvikler hos eiendomsutviklerne.
Arkitektnytt 04.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt