AddToAny

Kritisk tenkning er viktigere enn de fleste tror

Kritisk tenkning er viktigere enn de fleste tror
KRONIKK: Det er viktig, kanskje mer enn noensinne, å kunne vurdere informasjon og skjelne mellom sant og usant. Men kritisk tenkning er mer enn kildekritikk.
Hver dag møter vi en drøss med informasjon vi må ta stilling til. For eksempel har Norsk Vind nylig fått kritikk for å spille på frykt og klimaangst med deres nye reklamefilm og «dommedagsklokke». Selv om budskapet deres allerede er fremmet av FNs klimapanel, pekes det på at Norsk Vind har en økonomisk egeninteresse av å selge ideen om vindkraft.

Å kjenne igjen interessekonflikter, og å vurdere ulike sider av komplekse saker, krever kritisk tenkning. Dette er et stadig økende fokus i norsk skole. I min forskning kartlegger jeg kritisk tenkning blant ungdomsskoleelever. Et av målene med forskningen er å forberede ungdommer på demokratisk deltagelse gjennom å innføre praktiske treningssituasjoner for kritisk tenkning.

Vi står overfor utfordringer med potensielt katastrofale konsekvenser, slik som klimaendringer og antibiotikaresistens. Allerede komplekse problemer kompliseres ytterligere av falske nyheter og tvilsomme informasjonskilder. Det er viktig, kanskje mer enn noensinne, å kunne vurdere informasjon og skjelne mellom sant og usant.

Vi kan overvinne utfordringene. I dag har vi såpass velfungerende systemer at det er vanskelig å forestille seg kaoset som eksisterte før. Et av de viktigste midlene for å fortsette utviklingen vår er utdanningssystemet.

Tradisjonelt har fokuset i skolen vært på vitenskap, og læreboken, som en autoritet som fort

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Stipendiat og molekylærbiolog Betty Martine Normann Furulund er en av mange som nå snur hverdagen opp ned for å bidra i helsevesenet.
forskning.no 06.04.2020
Amerikanske eksperter og tjenestemenn er overbevist om at det dør langt flere som følge av koronasmitte i USA, enn det som hittil er registrert.
forskning.no 06.04.2020
Et av landets største forskningsinstitutter, Norce, trekker tilbake permitteringsvarselet for 13 forskere etter at Forskerforbundet protesterte.
forskning.no 06.04.2020
KRONIKK: Det er all grunn til å tro at partnervolden øker i koronakrisen. Samtidig har tilbudene for de som utsettes for partnervold blitt redusert.
forskning.no 06.04.2020
Å bade ofte i badekar har sammenheng med en lavere risiko for å dø av hjertesykdom eller hjerneslag, tyder en ny studie på. - De som bader ofte, kan være sprekere enn andre i utgangspunktet, påpeker hjertelegen Wasim Zahid.
forskning.no 06.04.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt