AddToAny

Krav om kroppskontakt med motsatt kjønn

Krav om kroppskontakt med motsatt kjønn
Religiøs praksis kan være et hinder for at arbeidstaker kan ha kroppskontakt med motsatt kjønn. Spørsmålet som tas opp, er om arbeidsgiver kan kreve at den ansatte har kroppskontakt dersom det er nødvendig for å utføre nødvendige arbeidsoppgaver i virksomheten.
Religiøs praksis blant annet blant muslimer tilsier at man ikke skal håndhilse eller ha annen fysisk kontakt på tvers av kjønn. Praksisen bygger på et syn om at man skal unngå all kroppskontakt med det motsatte kjønn for å unngå fristelser og begjær.

Arbeidsgivers styringsrett
Nå under pandemien er vi alle opplært til å være forsiktige med unødvendig kroppskontakt, men for enkelte vil en stilling som krever kroppskontakt, være vanskelig av religiøse grunner og i praksis føre til at arbeidssøker hindres i å utføre enkelte arbeidsoppgaver. For eksempel har Diskrimineringsombudet fått henvendelser fra legestudenter og sykepleiere, som på grunn av denne praksisen ikke ønsker å gjennomføre undersøkelser og pleie på det motsatte kjønn. Det samme kan gjelde lærere som må trøste elever, politi som må kunne gripe inn uavhengig av kjønn, eller det kan være andre yrker der en form for kroppskontakt anses som nødvendig.

Spørsmålet er om en arbeidsgiver kan beslutte å ikke ansette noen som følger den religiøse praksisen, med den begrunnelse at praksisen vil legge begrensninger på hvilke arbeidsoppgaver den enkelte kan utføre.

Utgangspunktet er at det er opp til arbeidsgiv

Flere saker fra Parat Stat

Vi burde vært ferdig snakket om saken, men fremdeles er det dessverre nødvendig å rette oppmerksomheten mot uønsket seksuell oppmerksomhet og trakassering i arbeidslivet.
Parat Stat 22.11.2023
I 2024 er det igjen klart for landsmøte i Parat, denne gang i arktiske omgivelser. Hovedstyret har bestemt at neste års landsmøte går av stabelen i Tromsø 13. og 14. november.
Parat Stat 22.11.2023
Dette året har vi skrevet historie i Parat: Vi har avholdt vår første klimakonferanse.
Parat Stat 22.11.2023
Sekstimersdager og firedagersuke høres ut som fristende konsepter for de fleste arbeidstakere. Forskning viser at nye arbeidstidsordninger fører til bedre helse og økt trivsel og produktivitet. Men hva er prisen å betale for økt fleksibilitet og mer fritid?
Parat Stat 22.11.2023
Språk er ofte nøkkelen til å lykkes i arbeidslivet når man kommer til et nytt land. Sammen med organisasjonen Caritas bidrar Parat i et prosjekt for norskopplæring for arbeidsinnvandrere. Målet med prosjektet er å jobbe mot utenforskap, og for et mer inkluderende arbeidsliv. Vi har sett at det er tynt med norskkunnskaper blant medlemmer i hotell- og restaurant. Dette vil vi gjøre noe med.
Parat Stat 22.11.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt