AddToAny

Kodak-øyeblikket og vår rolle i fremtidens arbeidsmarked

Den teknologiske utviklingen går raskere enn noen gang. Dagens bedrifter er nødt til å henge med for ikke å bli overflødige i markedet.
Utviklingen gjør at enkelte roller og stillinger kan endre seg, og kanskje er det noen roller som forsvinner. Spørsmålet er om man som arbeidstaker klarer å henge med og unngå å bli overflødig i fremtidens arbeidsmarked.

Kodak-øyeblikket
Det står det skrevet i mange strategidokumenter at for å unngå konkurs og arbeidsledighet må vi unngå det store Kodak-øyeblikket. Kodak var lenge en ledende produsent av film og kamera. Ved digitalkameraets inntog tviholdt Kodak fremdeles på de gamle analoge løsningene, og ble raskt gjort overflødige på markedet. Kodak omtales som skoleeksempelet på manglende endringsvilje.
Utfordringen med såkalte Kodak-øyeblikk er at den utløsende endringen kan komme fra uventet hold. Den kan fremstå som irrelevant, og plutselig er det for sent. Vi er generelt bundet av kultur og arbeidsvaner, og i møte med nye arbeidsbetingelser trekkes man gjerne tilbake til det man kjenner best. Manglende endringsvilje, leting etter kausale sammenhenger og jaget etter å oppnå predefinerte og målbare parametere kan gjøre bedriftene stiavhengige og plassere dem i passasjersetet mens eksterne markedskrefter driver utviklingen fremover.

Entreprenørielle ferdigheter
Gjennom studiene har jeg lært at vårt fremste forsvar mot Kodak-øyeblikket er individets evne til å følge med på omgivelsene og fungere som en endringsagent i egen hverdag. I mitt fagfelt kalles dette ofte entreprenørielle ferdigheter. Disse
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt