AddToAny

Kle veggene med klatreplanter

Kle veggene med klatreplanter
Hvis du bare har en liten balkong eller et minimalt bed, kan du for eksempel la plantene utfolde seg i høyden. En klatreplante trenger ikke større jordflate enn en kraftig staude.
Det finnes en rekke forskjellige klatreog slyngplanter som gir et dekorativt flor selv om de har minimal plass å vokse på. Noen klatrer på egenhånd, andre må ha en form for klatrestativ for å komme seg opp i høyden. Roser og villvin er svært vanlig, men det finnes langt mer å velge mellom.
- Jeg er veldig tilhenger av hager som omslutter oss, som er rom å være i, sier hageentusiast Anne Holter-Hovind som står bak nettstedet Moseplassen.no. - Det flotte med klatreplanter er at vi kan få plantene opp, over oss. Vi kan både få det grønt og vi kan få flott blomstring i høyden, påpeker hun.
Klatreplanter kan også brukes som bunndekke hvis man for eksempel har en litt bratt og ulendt skråning. De kan dekke en kant eller mur og brukes til å forskjønne både bygninger og uteområder.
- Man kan også la klatreplantene utfolde seg i trær. De kan plantes inntil et gjerde slik at det nesten blir som en hekk, de kan pynte opp en levegg eller en pergola eller plantes ved et trekantstativ slik at det blir som en tipi. Mulighetene er mange, mener Holter-Hovind, som understreker at de også er svært plasseffektive!

PASS PÅ
Espalierte frukttrær er en tradisjon som sannsynligvis stammer fra middelalderen, men andre klatreplanter har ingen lange tradisjoner i Norge. På slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet ble det imidlertid moderne å plante humle og bergeføy. Felles for klatreplantene er at de vil opp i høyden, men de har altså
Gå til mediet

Flere saker fra Hus & Bolig

Når dere skal få ladeanlegg for elbil i sameiet eller borettslaget, må dere finne en løsning som gir best utnyttelse av strømmen og enkel administrasjon for styret. Her er fem viktige punkter dere må tenke på!
Hus & Bolig 27.10.2021
I helgen ble Huseiernes landsmøte avholdt i vakre Kristiansand. Landsmøtet vedtok blant annet Huseiernes boligpolitiske program, og valgte nytt styre.
Hus & Bolig 25.10.2021
Har du fukt i boligen finnes det naturlig nok en bakenforliggende årsak, men før du får utbedret årsaken til fukten, kan en luftavfukter hjelpe deg.
Hus & Bolig 22.10.2021
Mange som leier ut bolig der strøm er inkludert i husleia, lurer nå på om de kan justere opp husleia for å kompensere for høyere strømpriser.
Hus & Bolig 21.10.2021
Vinteren kan fare hardt med huset. Forebygging og vedlikehold er det viktigste du kan gjøre for å ta vare på boligen din. I tillegg er det en god investering. Vi gir deg sjekklisten.
Hus & Bolig 20.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt