AddToAny

Kjønnsavdelingen 20 - Kjærlighet og sjekking: Likestilt frihet eller tradisjonelt kjønnsmarked?

Kjønnsavdelingen 20 - Kjærlighet og sjekking: Likestilt frihet eller tradisjonelt kjønnsmarked?
Statsministeren oppfordrer til at vi skal føde flere barn, samtidig lever mange alene. Hvordan finner menn og kvinner kjærligheten, og hvilken rolle spiller kjønn på kjærlighetsmarkedet?
Hør podkasten i appen du vanligvis lytter til podkaster i, eller via soundcloud nederst i saken.

Da Erna Solberg i sin nyttårstale oppfordret til å føde flere barn, reagerte mange. Hvordan kan statsministeren legge seg opp i noe så privat som familieliv og valg som foregår i kjærligheten? Der mange likestillingskamper har foregått i arbeidslivet og politikken, har kvinnebevegelsen løftet frem slagordet «det private er politisk», for å vise at de valgene som foregår i privatlivet, også er viktige likestillingskamper. Og et av de mest private, er valget av hvem du skal forelske deg i, og være sammen med.

- Noen tror at det med kjærlighet er så privat og mykt, og at det ikke har noe med politikk å gjøre. Men dette har å gjøre med sammenhengen mellom kjønn og klasse. Ekteskap og partnervalg er en sentral mekanisme i samfunnets reproduksjon, sier Øystein Gullvåg Holter.

Han er professor ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo. I 1981, for snart 40 år siden, forsket han på unge menneskers jakt på kjærlighet, da han studerte utelivet og «kjønnsmarkedet» i Oslo.

Kjønnede varer på markedet

- Noen har kalt det kjøttmarked, og i forskningslitteraturen har det blitt kalt ekteskapsmarked. Hoveddimensjonen er at det er kjønnede valg. Og det er to forskjellige mål: et mannlig og et kvinnelig, sier Gullvåg Holter.

Han tror ikke det har forandret seg mye.

- Gutter blir vurdert på en annen måte enn jenter. Utseende er viktigere i guttenes vurdering av jentene, enn omvendt.

- Varene som bys frem er sosial kontroll, eller status, som er en guttevare, og penhet, som er en jentevare.

Les mer

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt