AddToAny

Kari Østerud (direktør, SSP), 06.03.2018 10:59

Kari Østerud (direktør, SSP), 06.03.2018 10:59
På jobb for Senter for seniorpolitikk blir jeg fra tid til annen møtt med innvendinger om at; «nei seniorpolitikk er ikke noe for oss, vi må ha fokus på personalpolitikk som lønner seg for bedriften».
Noen går altså rundt og tror at seniorpolitikk ikke er lønnsomt for bedriften. La meg derfor få oppklare tre vanlige misforståelser:

1. Seniorpolitikk = sosialpolitikk

Nei, seniorpolitikk er ikke noe man skal drive med for å være snill med de eldste medarbeiderne i bedriften. Seniorpolitikk er en dyd av nødvendighet. I mange virksomheter bidrar seniorene til å sikre bedriftens behov for arbeidskraft. Seniorene besitter den erfaring og kompetanse som virksomheten trenger. Det kan derfor være av avgjørende betydning (og veldig lønnsomt!), at man har en personalpolitikk som forbygger at folk forsvinner ut med pensjon for tidlig. For høy turnover og stadige nyrekrutteringer er dyrt og arbeidskrevende.

2. Seniorpolitikk er så dyrt, de skal jo ha så mange frynsegoder disse seniorene

Seniorgoder og seniorpolitiske tiltak er ikke nødvendigvis det samme. Såkalte seniorgoder, f.eks. ekstra ferie og fri, er kanskje først og fremst en del av den samlede kompensasjonen man får for den jobben man gjør? Noen synes også at de som har jobbet veldig lenge fortjener litt ekstra fri som takk for lang og tro tjeneste. Dem om det. Men, de virkningsfulle seniorpolitiske tiltakene dreier seg veldig ofte om noe helt annet, og de trenger ikke være kostbare! De effektive tiltakene handler ofte om ledelse, inkludering og utvikling av medarbeidere. Undersøkelser viser at man kommer meget langt med en ledelse som uttrykker positive holdninger til sin eldre medarbeidere, og som inkluderer seniorene i bedriftens fremtidsplaner.

3. Seniorpolitikk er vanskelig og arbeidskrevende

Jeg vil påstå at seniorpolitikk er en lavthengende frukt, og ikke vanskelig i det hele tatt! Målet for seniorpolitikken er at vi alle jobber litt lenger før vi går av med pensjon. Samfunnet bruker store ressurser på å få dem som står utenfor arbeidslivet inn i jobb. Det er en viktig oppgave, men vanskelig. Seniorpolitikken vil ofte handle om det motsatte: å få de som allerede er i jobb, til å jobbe litt lenger. Det sier seg selv at det kanskje ikke er så vanskelig? Her kan det være tilstrekkelig å «dulte» ledere og medarbeidere i riktig retning. Og det finnes hjelp å få. I vår seniorpolitiske veileder finner du gode råd om hvordan du kan komme i gang med «dultingen»: Seniorpolitisk veileder

Extra-info:

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt