AddToAny

Kan uhelbredelig hjernekreft bekjempes med immunterapi?

Kan uhelbredelig hjernekreft bekjempes med immunterapi?
Forskere er dypt uenige om hvorvidt et nytt legemiddel kan gjøre immunforsvaret i stand til å knekke en veldig aggressiv form for hjernekreft. Hvert år får rundt 300 nordmenn diagnosen glioblastom.
Det er den mest aggressive formen for hjernekreft, og pasientene lever i gjennomsnitt bare i rundt 14 måneder etter at diagnosen har blitt stilt.

- Det er en forferdelig sykdom. I dag finnes det ikke noen behandling som kan gjøre pasientene friske, sier Walter Fischer, som er tidligere nevrokirurg ved Rigshospitalet i København og en av hovedforfatterne bak en ny studie i det vitenskapelige tidsskriftet Nature Communications.

Han mener den nye studien gir håp om en fremtidig behandling av glioblastom. Ideen er at et legemiddel skal gjøre celler fra immunforsvaret i stand til å kjenne igjen og bekjempe kreftceller.

- Vi tar ut noen av pasientens egne celler i laboratoriet og lærer immunforsvaret å gå til angrep på kreftcellene. Når vi sender dem inn i pasienten igjen, kan vi se at immuncellene finner veien opp til hjernen, forteller Per Guldberg, som er gruppeleder og forskningsprofessor ved Center for Kræftforskning under danske Kræftens bekjempelse. Han er også en av hovedforskerne bak den nye studien.

Stor skepsis fra andre forskere

Flere andre forskere er imidlertid skeptiske til metoden og mener at forskere og leger ikke bør gi pasienter med glioblastom falske forhåpninger.

De påpeker at andre forskningsresultater - som fortsatt ikke er publiserte - tyder på at behandlingen ikke har noen nevneverdig effekt.

- Vi har testet behandlingen på 15 pasienter, men vi avsluttet forsøket fordi behandlingen ikke hjalp dem. Tvert imot, sier Charlotte Aaquist Haslund, som er overlege ved danske Aalborg Universitetshospital.

- I vårt forsøk virket standardbehandlingen bedre, og derfor kunne vi ikke forsvare å fortsette å gi en eksperimentell behandling, legger hun til.

Forskningsprofessor Per Guldberg og det farmasøytiske selskapet CytoVac i Hørsholm, som står bak den eksperimentelle immunforsvarsbehandlingen, er uenige i denne versjonen av forløpet.

Haslund har presentert forsøket på en konferanse, men hun har fortsatt ikke fått skrevet en vitenskapelig artikkel om resultatene. Det innebærer at de negative forsøksresultatene - i motsetning til forsøket i Nature Communications - fortsatt ikke har gjennomgått fagfellevurdering, som er en slags kvalitetssikring der forskningsresultater blir sjekket og vurdert av andre forskere.

Ikke tegn på bivirkninger

Samtidig påpeker Per Guldberg og de andre forskerne bak studien i Nature Communication at den nye immunforsvarsbehandlingen inntil videre ikke viser tegn til å ha bivirkninger.

Og hos tre av de i alt 25 pasientene med glioblastom som inngår i Nature Communications-studien, kunne forskerne se en bemerkelsesverdig forbedring.

Denne forbedringen så nevrokirurg Walter Fischer med sine egne øyne mens han arbeidet som lege og leder av den kliniske delen av studien ved Rigshospitalets Nevrokirurgiske klinikk.

- Vi fikk pasientene til vårt forsøk når de hadde vært gjennom all annen behandling og var gitt opp - det vil si at kreftsykdommen var veldig fremskreden. Den første pasienten var ekstremt syk. Han hadde en enorm kreftsvulst i hodet, og jeg trodde ikke det var noe å gjøre. Jeg tenkte: «Hvis vi kan hjelpe ham, vil det være et mirakel», forteller Fischer, som i dag arbeider som selvstendig forsker.

- Da jeg møtte den samme pasienten fem uker senere, trodde jeg ikke mine egne øyne. Vi skannet hodet, og svulsten hadde begynt å sk

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Kjente og kjære hageplanter kan skape trøbbel på sikt. Mange tenker nok på lupinen når de hører ordet fremmedart. Lupinene kom til Norge som en vakker ...
forskning.no 28.09.2023
Amerikanske forskere har kartlagt på hvilke tidspunkt eiere til omplasserte hunder kan forvente at adferdsproblemene går over, og når de kan forventes ...
forskning.no 28.09.2023
- Bare det å si at ME ikke kan helbredes, gjør at pasientene blir usikre, stresset eller redde, og de mister naturlig nok håpet. Dette gir dårligere ...
forskning.no 28.09.2023
Havets dyp er like ubegripelig som universet. Det beviser nok en gang vinneren av Oceanopgraphic Magazines Ocean Photographer of the Year 2023. Se ...
forskning.no 28.09.2023
Etter mange års arbeid mener en forskergruppe å vise hvordan antimaterie påvirkes av tyngdekraften.
forskning.no 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt