Bondebladet
29.02.2024
Dagligvarebutikkene er fylt opp med dårlig mat fra industrien, gjerne ultraprosessert, og vi forbrukere har mistet oversikten over hvor maten kommer fra og hva den inneholder.
VI TRENGER ikke flere kjipe lavprisbutikker. Norge er det landet i Europa med flest dagligvarebutikker per innbygger. Totalt ca. 3850 butikker, mot vårt naboland Sverige med rundt 3000, men de er dobbelt så mange mennesker. Norske butikker er i tillegg små, og i snitt rundt halvparten av størrelsen av de svenske. Det begrenser utvalget. Enda verre, en stor og stadig voksende andel av butikkene er lavprisbutikker, og disse utgjorde i 2023 hele 70 prosent av markedet, noe som er en høy andel sammenlignet med resten av Europa.
Vi handler der det er tilgjengelig og enkelt å handle, i en av de mange lavprisbutikkene i nærheten av der vi bor. Med lite og samme utvalg i alle butikker, og null matglede. Der handler vi på et kriteria - pris. Og så lenge media og VGs matbørs fortsetter å sette søkelys på lav pris, i tillegg til lavpriskjedenes egne kampanjer, vil sannsynligvis nordmenn fortsette å være mest opptatt av billig mat, ikke kvalitet, eller opprinnelse.
HVORFOR SPISER vi all den drittmaten? Jeg undrer meg ofte over hvorfor vi ender opp med en handlekurv fylt av prosesserte middagsprodukter som pølser, fiskepinner, lunsjka
Gå til medietVi handler der det er tilgjengelig og enkelt å handle, i en av de mange lavprisbutikkene i nærheten av der vi bor. Med lite og samme utvalg i alle butikker, og null matglede. Der handler vi på et kriteria - pris. Og så lenge media og VGs matbørs fortsetter å sette søkelys på lav pris, i tillegg til lavpriskjedenes egne kampanjer, vil sannsynligvis nordmenn fortsette å være mest opptatt av billig mat, ikke kvalitet, eller opprinnelse.
HVORFOR SPISER vi all den drittmaten? Jeg undrer meg ofte over hvorfor vi ender opp med en handlekurv fylt av prosesserte middagsprodukter som pølser, fiskepinner, lunsjka