AddToAny

Kan du ta ferie når du vil? Dette har du krav på - og dette bestemmer sjefen

Sommeren er synonymt med ferie for de fleste. Men kan du ta ferie når du vil, og må du egentlig ta ferie i det hele tatt? Arbeidstilsynet gir svar.
Ferieavvikling er den hete poteten på Arbeidstilsynets kontorer akkurat nå, skal vi tro tilsynets siste nyhetsbrev. Her er noen av de vanligste spørsmålene om ferie. Og svarene:

1. Hvor lang ferie har jeg krav på?

Ferieloven sier at du har krav på 25 feriedager hvert år.

2. Får jeg mer ferie, hvis jeg har tariffavtale?

Har du tariffavtale, får du fem ekstra feriedager på toppen av de 25 fra før. Fyller du 60 år i løpet av ferieåret, får du i tillegg ekstraferie på seks virkedager. Ekstraferien kan tas samlet eller med en eller flere dager om gangen.

Som virkedager regnes alle dager som ikke er søndager eller lovbestemte helge- eller høytidsdager. Det vil si at lørdag er virkedag og uken har da seks virkedager. I praksis betyr dette at 30 feriedager er det samme som fem uker.

3. Hvem bestemmer når jeg skal ha ferie?

Det er arbeidsgiver som til slutt bestemmer når de ansatte kan ta ut ferie. Men de fleste prøver så langt det lar seg gjøre å imøtekomme ønsker fra de ansatte.

Du har rett til å få lagt minimum tre av ferieukene til hovedferieperioden, som er 1. juni til 30. september, hvis du ønsker det.

Du kan også kreve å få avviklet resten av den lovpålagte ferien, én uke og en dag (sju virkedager), sammenhengende.

4. Når kan jeg kreve å få vite tidspunktet for ferien?

Arbeidsgiver skal i god tid før ferien drøfte tidspunktet for ferien med tillitsvalgt eller deg som arbeidstaker.

Du kan kreve å få vite tidspunkt for ferien seinest to måneder før feriestart, hvis ikke det er spesielle grunner som hindrer det.

5. Hva skjer hvis jeg ikke blir enig med arbeidsgiver om tidspunkt for ferien min?

Det er arbeidsgiver som har siste ord, men du kan altså kreve å få lagt tre ferieuker til hovedferieperioden.

Du kan også kreve å få ta ut resten av den lovpålagte ferien, én uke og en dag, sammenhengende.

6. Jeg vil heller jobbe. Må jeg ta ferie?

Du må ta ut ferie i løpet av året, og arbeidsgiver må sørge for at ferien blir avviklet.

Ferie er en viktig del av et helhetlig HMS-arbeid, skriver Arbeidstilsynet: Uthvilte og «oppladede» medarbeidere gir mindre risiko for ulykker, mindre sykefravær, bedre stemning og arbeidsmiljø på jobben, og gjør at folk kan stå lenger i jobb. Derfor er det også lovpålagt å avvikle ferie.

All lovbestemt ferie som ikke er avviklet i løpet av ferieåret, skal overføres til neste ferieår. Dette gjelder også når du for eksempel har vært syk over flere år og har mye ferie til gode.

Ferien må tas ut i feriedager, ikke i penger. Det er ikke lov å få utbetalt feriepenger for ferie som ikke er avviklet eller overført til neste ferieår. Dette gjelder også når man overfører ferie på grunn av arbeidsuførhet eller foreldrepermisjon.

Eneste mulighet for å få ut feriepenger for ferie som ikke er avviklet, er hvis arbeidsforholdet opphører.

7. Jeg har starta i ny jobb. Har jeg rett på ferie?

Ja, hvis du ikke har tatt ut ferie hos forrige arbeidsgiver, kan du ta ut ferie hos din nye arbeidsgiver. Men for at arbeidsgiver skal kunne kreve at du tar ut ferie, må du ha opptjent feriepenger hos din forrige arbeidsgiver i foregående år.

Ferieloven sier at en arbeidstaker skal ha:

full ferie (25 virkedager) innen utløpet av samme ferieår, hvis du tiltrer seinest 30. september i ferieåret.

tre uker ferie i hovedferieperioden (1. juni-30. september), hvis du tiltrer innen 15. august i ferieåret.

minst én uke ferie samme år, hvis du tiltrer etter 30. september.

Er du en ferienerd? Lesferieloven!

Da gjenstår bare å ønske god ferie!

Image-text:

Colourbox.com

RASER MOT IKEA: - Dette handler om fagforeningsknusing. Det har begynt sakte i mange bedrifter. Akkurat nå er Ikea verst i klassen på fagforeningsknusing, sier Christopher Beckham.

Extra-info:

Sommerferie

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Nå skal et nytt utvalg undersøke sammenhengen mellom kvinners arbeidsliv og helse.
HK-Nytt 18.03.2024
HK-Nytt 18.03.2024
I lønnsoppgjør skal fagforbunda sørge for at arbeidstakerne får sin del av kaka. Her har du en innføring i årets lønnsoppgjør.
HK-Nytt 18.03.2024
Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk har blitt 60 år. Les om hvordan Akan ble til.
HK-Nytt 18.03.2024
Fast eiendom
HK-Nytt 18.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt