AddToAny

Juksevern i havet

I nasjonalparkene Færder, Ytre Hvaler og Raet foregår det bunntråling og industrielt fiske som skader naturen som er vernet.
Ingen av nasjonalparkene oppfyller internasjonale krav til vern, likevel har Norge meldt dem inn til EU og FN som strengt vernet.

- Eg gler meg over at vi no har oppretta den andre nasjonalparken med store marine naturverdiar. Eit fantastisk natur- og kulturlandskap på Vestfoldkysten blir sikra for våre komande slekter, sa miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) da Færder nasjonalpark ble opprettet i 2013.

Men sikrer denne nasjonalparken egentlig vern av naturen for kommende slekter?

En skygge av seg selv

Det er ikke lenge siden Norge begynte å opprette nasjonalparker i havet. I 2009 ble Ytre Hvaler nasjonalpark i Østfold åpnet, og i 2016 var Raet nasjonalpark i Agder et faktum. Dette er sårbare områder som ligger i Oslofjorden og Skagerrak, som er sterkt preget av mange tiår med overfiske, store kloakkutslipp og avrenning fra jordbruket.

For hundre år siden var disse farvannene fulle av fisk. Det var store haier som brugde og håkjerring, hvaler jaktet på tallrike stimer av sild og brisling, og det var store bestander av kysttorsk og en rekke andre viktige fiskeslag. Nå er disse sjøområdene nesten tomme for fisk. De er kun en blek skygge av hva de en gang var.

Likevel er vernet her så dårlig at det ikke kan kalles vern. Det slår Havforskningsinstituttet fast i sin rapport Marint vern fra 2021. Der står det at «ingen av de norske marine nasjonalparkene (med mulig unntak for Jomfruland nasjonalpark) innfrir kravene for å melde inn sine sjøområder som marine verneområder.»

Årsaken er enkel. Det er ikke innført forbud mot den viktigste årsaken til krisen i havet: industrielt fiske.

- Folk blir sjokkert

Erling Svensen er naturfotograf, forfatter og en svært erfaren dykker med mer enn fem tusen dykk bak seg. I 2011 var han med og lagde en bok om Yt

Les mer

Flere saker fra Natur & miljø

Hvordan skal vi løse natur- og klimakrisen vi står oppe i?Naturvernforbundet mener at vi må lytte mer til samene, og oppretter eget samepolitisk råd.
Natur & miljø 02.06.2023
I slutten av februar 2023 gikk samer og naturvernere til aksjon og «stengte» seks departementer. Lavvoer ble slått opp, kofter ble vrengt og ropene for natur og samisk kultur ljomet mellom asfalt og betong i regjeringskvartalet.
Natur & miljø 01.06.2023
Som skogeier har du et større ansvar for forvaltningen av våre fellesgoder og naturverdier enn resten av samfunnet.
Natur & miljø 24.05.2023
Det er alvor nå. Folk har lenket seg fast, blitt arrestert. Bøter for hundretusener av kroner er skrevet ut. Gamle hus er revet, beitemarker er gravd opp og fjorden har fått en forsmak på utslipp fra gruveselskapet.
Natur & miljø 12.05.2023
Jeg savner en som kan sette skapet på plass, en som kan gjøre det med et brak.
Natur & miljø 12.05.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt