AddToAny

Investert i helse

Ingrid Teigland Akay er hodet bak Hadean Ventures, Norges største venturefond og det eneste med utelukkende fokus på helse. De dårligste investeringene henger foreløpig i klesskapet.
Dronningen 1. Det kunne være fristende å bruke adressen til Hadean Ventures' hovedkontor på Bygdøy til å si noe om grunnleggeren, Ingrid Teigland Akay (45). Per dags dato leder hun Norges største venturefond og landets eneste som utelukkende er viet helse. Noen kaller det kjendisfondet, etter alle de profilerte investorene som har valgt akkurat henne til å håndtere pengene sine: Rieber-familien, Varner-familien, Stein Erik Hagens Canica. Listen er lang.
Men det er ingen dronningnykker å spore ved Akay. Da hun stikker hodet inn på møterommet jeg har blitt henvist til av kontormanager Lene Dragesund, er det med et smil som spør om jeg har fått kaffe. Hun forteller at de har kjøpt inn padlebrett til kontoret, lokalene ligger på en pir midt i Oslofjorden, like ved Kongelig Norsk Seilforening. Hun løfter frem godt lagarbeid som tryggheten i risikokapital, og har tidligere beskrevet sin beste egenskap som å finne gode folk. Det står hun ved.
- Vi har et internasjonalt team med ulike faglige bakgrunner, det skaper gode diskusjoner og et godt miljø. Jeg har jo vært borti andre steder før hvor folk har hatt like meninger, eller hvor det er politisk riktig å være enig med én stemme. Det gir ikke de beste resultatene, slik jeg ser det. De kommer først når alle bruker sin bakgrunn og forståelse til å tenke godt på ulike problemstillinger.
Tilnærmingen har så langt lyktes svært godt. Hadean Ventures etablerte sitt første fond i slutten av 2017 med 85 millioner euro i forvaltningskapital. Da fond II ble lansert i 2021, var ambisjonen å hente inn 125 millioner euro. I januar 2023, etter det Finansavisen omtalte som «et julerush av investorer», forvaltet fondet hele 144 millioner euro.
En suksesshistorie, med andre ord. Ikke minst for alle oppstartsselskapene som Hadean velger å investere i. Blant dem norske CardioMech, som utvikler ny teknologi for reparasjon av hjerteklaffer; svenske Alex Therapeutics, som utvikler produkter innen digital helse; østerrikske Ribbon Biolabs, som jobber innen syntetisk biologi. Hadean går inn med kapital og administrative ressurser i disse og andre selskaper som de har tro på, og som står overfor vekst og ekspansjon. De fleste er unoterte, og venture er forbundet med høy risiko.
Litt uventet da, kanskje, at Akay omtaler seg selv som risikoavers.
- Men dette er kalkulert risiko. Risiko og oppside står i samsvar.

Hull i markedet
Det var mens hun jobbet i Inventages i London at ideen til Hadean så smått begynte å ta form. Som Senior Investment Manager i et globalt venturefond innen helseteknologi fikk Akay øynene opp for potensialet for noe tilsvarende i Norge og Norden.
- Vi har mye bra forskning i Norge. Vi ligger høyt når det gjelder statlig investering i forskning, og vi har noen grupperinger som er verdensledende på sine felt. Det samme gjelder generelt i Norden. Samtidig har startupøkosystemet vokst, og det har vært en endring i mentaliteten på forskere og folk innen akademia. Den gamle garden, som syntes kommersialisering var noe skittent som de ikke vil ha noe med å gjøre, begynte å gå av med pensjon. Den nye generasjonen var mye mer åpne. Men det manglet venturekapital og spesialister innen helse som jobbet med det.
Dur, dur. Akays mobiltelefon vibrerer, skjermen ligger vendt mot bordplaten. Hun prater videre, uaffisert.
- Det er som noen andre har sagt, ingen blir friske av forskning. Forskningen må konverteres til produkter som må utvikles og komme på markedet. Jeg så dette, og bestemte meg for å bruke den muligheten.
I 2014 flyttet hun fra London til Oslo for å realisere ideen sin. Hun jobbet med strategi, pipeline og team, gjorde inves-Lege, skuespiller og nese for business
Akay er født i Mo i Rana og oppvokst i Bodø som yngst av tre søsken. Faren var veterinær og moren var lege, og Akay var innforstått med at medisin var en god vei for å sikre stabil jobb. Da storesøsteren valgte å bli siviløkonom og storebroren ble sivilingeniør, kjente Akay på et visst press om å videreføre legetradisjonen i familien. Etter å ha studert tysk på Blindern («jeg var veldig glad i litteratur og språk») dro hun til Tyskland for å utdanne seg som lege ved Medizinische Hochschule Hannover. Med seg hadde hun hesten sin.
- Jeg holdt på med ridning på den tiden, og jeg visste at skulle jeg holde på med det, var de beste rytterne i Tyskland. Det var ogs�
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt