Bondebladet
09.01.2025
Anders Hennum (37) investerte millioner i nytt melkefjøs. For at egenkapitalen ikke skal slites ned, mener han tilskudd eller pris må betydelig opp. - Inntekta må opp på den ene eller andre måten, sier Lier-bonden.
Innovasjon Norge har aldri hatt mer penger å dele ut til landbruk enn i år, og Anders Brun Hennum (37) i Lier er en av dem som investerte i melkefjøs i 2024.
Lier-bonden har 200 tonn kvote og 24 melkekyr i fjøset. Han sier det var nære på at de valgte å ikke bygge melkefjøs.
- Det var akkurat i skjæringa. Vi kontakta Fjøssystemer for å høre hva de kunne komme med, og var veldig på trappene til å se på ammeku. Men flinke folk i Fjøssystemer viste hvordan vi kunne gjøre det, sier Anders.
- Hvorfor har du lyst å være bonde?
- Det er noe med at en har røtter et sted. Jeg er syvende generasjon og det har vært melk her i 200 år, i min slekt, og sikkert 1000 år før det. Jeg kjenner at dette skal jeg drive med videre, og det vil jeg. Ingen har pressa meg, jeg har fått helt åpne kort på hva jeg skal gjøre, svarer melkebonden.
Ned mot Drammensfjorden dyrkes det grønnsaker på friland, men gården hans ligger over 240 meter over havet.
- Vi får ikke opp sjølforsyningsgraden i Norge uten å satse på grasbaserte proteiner. Satser vi bare på frukt og grønt, klarer vi ikke å få opp selvforsyninga. Det kommer til å være veldig mange som slutter, særlig med melk, sier Anders.
Melkebonden har satt inn både inntekt fra boligsalg og tømmerhogst som egenkapital.
Kostnadskontroll
Familien tok fjøset i bruk tidligere i år. Det er mindre enn det første fjøset som ble foreslått, og Anders blir trukket fra av Innovasjon Norge, som har hatt god kontro
Gå til medietLier-bonden har 200 tonn kvote og 24 melkekyr i fjøset. Han sier det var nære på at de valgte å ikke bygge melkefjøs.
- Det var akkurat i skjæringa. Vi kontakta Fjøssystemer for å høre hva de kunne komme med, og var veldig på trappene til å se på ammeku. Men flinke folk i Fjøssystemer viste hvordan vi kunne gjøre det, sier Anders.
- Hvorfor har du lyst å være bonde?
- Det er noe med at en har røtter et sted. Jeg er syvende generasjon og det har vært melk her i 200 år, i min slekt, og sikkert 1000 år før det. Jeg kjenner at dette skal jeg drive med videre, og det vil jeg. Ingen har pressa meg, jeg har fått helt åpne kort på hva jeg skal gjøre, svarer melkebonden.
Ned mot Drammensfjorden dyrkes det grønnsaker på friland, men gården hans ligger over 240 meter over havet.
- Vi får ikke opp sjølforsyningsgraden i Norge uten å satse på grasbaserte proteiner. Satser vi bare på frukt og grønt, klarer vi ikke å få opp selvforsyninga. Det kommer til å være veldig mange som slutter, særlig med melk, sier Anders.
Melkebonden har satt inn både inntekt fra boligsalg og tømmerhogst som egenkapital.
Kostnadskontroll
Familien tok fjøset i bruk tidligere i år. Det er mindre enn det første fjøset som ble foreslått, og Anders blir trukket fra av Innovasjon Norge, som har hatt god kontro


































































































