AddToAny

Ingen enkle løsninger

Ingen enkle løsninger
ØSTRE TOTEN: 30 år med dyrkingsforsøk ved NIBIO Apelsvoll har gitt kunnskap om alt fra nitrogen-­­ av­renning og fangvekster, til hvorvidt sopp og mikroorganismer påvirkes av kunstgjødsel eller plantevernmidler.

Det er mange variabler i jorda som endrer seg sakte, og du er derfor nødt til å kjøre forsøk i mange år, for å få statistisk sikre målinger av slike variabler. Her finnes det ingen quick fix. Uten langvarige forsøk er det mye vi ikke hadde visst, sier Korsæth.

På en åker ved NIBO Apelsvoll på Toten, med utsikt mot Mjøsa, ligger det som er et ganske enestående feltforsøk. På åkeren som totalt er på 32 dekar, grasgangene imellom inkludert, ligger det 12 minigårdsbruk, som hver er på 1,8 dekar. Disse minigårdsbrukene har vært i drift siden 1989, da feltforsøket på Apelsvoll ble unnfanget. Feltforsøket ble etablert fordi jordbruket ble pekt på som en av synderne bak næringsstoffer på avveie, i vann og vassdrag i Norge.

- På 1970-tallet begynte de å se store problemer med algeoppblomstring i Mjøsa. Det var nesten ikke et renseanlegg rundt Mjøsa, vaskemidlene som folk brukte, inneholdt mye fosfor, og det var mye avrenning av spesielt nitrogen fra landbruket, forteller Audun Korsæth.

MJØSAKSJONEN

Arbeidet med å rense opp i Mjøsa, fikk stor, folke­­lig oppslutning, og Mjøsaksjonen, som den ble hetende, førte til et stort politisk press på å rydde opp i miljøsynder, som det ikke hadde vært mye fokus på i årene etter andre verdenskrig. Men en ting er å rydde opp i punktutslipp fra industri og bygge renseanlegg for kloakk. Noe annet er de diffuse næringslekkasjene fra store arealer i landbruket. For å se på hva som kunne gjøres i planteproduksjonen, satte en planleggingsgruppe seg ned på Apelsvoll i juni i 1988.

De ville utvikle vekstskifter og dyrkingssystemer som minimerte avrenninga, de skulle registrere avlinger og kvalitet, og de skulle analysere jordkjemien. For å kunne gjennomføre dette, bestilte de blant annet seks kilometer med drensrør og drenerte hele feltet systematisk for hver 7,5 meter.

Det ble anlagt 12 minigårder med ulikt vekstskifte, ulik strategi for gjødsling, ulik strategi for plantevern, noen skulle være økologiske, på noen ble halmen fjernet og de hadde ulik jordarbeiding. Halvparten av minigårdene drev med åpen åker, typisk korn og potet, den andre halvparten med eng i både 50 og 75 prosent av vekstskiftet.

VELDIG ARBEIDSKREVENDE

- Forsøket har gått over tre tiårsperioder. Nå har vi nettopp fullført den tredje, og for hvert tiår gjør vi en del endringer for at forsøket skal beholde sin relevans og ikke bli et museum. Samtidig prøver vi å beholde de viktigste elementene, for å kunne se på langsiktige effekter. I det første tiåret hadde vi eksempelvis et veldig komplisert vekstskifte, der hver minigård var delt inn i åtte omløpsruter, hver på 7,5 ganger 30 meter. Det var veldig arbeidskrevende, og vi hadde med alt fra høsthvete, torads- o

Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Landbruk

Allerede i år vil de første genredigerte kornsortene bli dyrket på jorder i England, og innen høsten 2026 er målet å ha oppformert over 300 tonn såkorn.
Norsk Landbruk 02.05.2024
I sommer blir lengdemåling et standard verktøy i småfeklassifisering, slik det allerede er for storfe og rein.
Norsk Landbruk 02.05.2024
Har inngått avtale om distribusjon av dyrehengere med Jyfa Maskinværksted.
Norsk Landbruk 02.05.2024
Norsk Landbruk 02.05.2024
I løpet av det siste året har det kommet rapporter om at noen Felleskjøpet-butikker, har hatt dårligere utvalg enn vanlig på arbeidsbekledning.
Norsk Landbruk 02.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt