AddToAny

Ingen bedring for vingårdsarbeiderne i Sør-Afrika

Sør-Afrika er kjent for å produsere vin i verdensklasse som er populær i det internasjonale markedet. Men ingenting av overskuddet drypper tilbake på arbeiderne som gjør den aller tyngste jobben.
De flotte reklamebrosjyrene fra Sør-Afrika viser bare den polerte overflaten som er beregnet på turister, vinkjøpere og de rike. Bak fasaden skjuler det seg en annen virkelighet. Gårdsarbeiderne har ikke råd til å handle mat i butikkene lenger fordi prisene på matvarer er skyhøye.
For å overleve, dyrker de egne grønnsaker i den fruktbare jorda rundt boligene sine. Særlig har Norsk Folkehjelps partnerorganisasjon Women on Farms vært en pådriver for at kvinnene skal produsere egen mat. Noen dyrker også blomster eller andre varer som de selger på det uformelle markedet for å tjene litt ekstra.
STOR MISNØYE. Det er i slutten av oktober 2022. Det nærmer seg sommer i Sør-Afrika, og turistene er på vei tilbake. Mange er opptatt av å dra på vinsmaking i Cape-distriktet. Men det er få som besøker arbeiderne som i generasjoner har bodd i nærheten.
Sist jeg besøkt Sør-Afrika møtte jeg over 40 vingårdsarbeidere som fortalte om tøffe tak med lave lønninger og dårlige vilkår. Kvinnene fortalte om vold og trusler fra arbeidsgivere og om alkoholproblemer. Og det var et sjokk å se boligene der familier var stuet sammen. Arbeiderne var sinte og hadde ikke merket noe framgang i lønn og arbeidsforhold eller bedre levestandard etter at apartheid tok slutt.
Siden den gangen har landet vært igjennom en pandemi, og fattigdommen i hele landet har økt ytterligere. Misnøyen med landets regjering er stor. Aldri før har African National Congress (ANC) hatt dårligere målinger enn nå, ett år før Sør-Afrika skal velge president igjen.

LITE OPPTATT AV POLITIKK. De som jobber på vinfarmene er lite interessert i hvem som sitter
Gå til mediet

Flere saker fra Appell

rekke av lignende arrestasjoner og falske tiltaler mot sosiale ledere i Colombia de siste årene.
Appell 24.04.2023
Når elevene til Oksana Reznichenko forlater huset, må de være forberedt på å møte dødelige eksplosiver.
Appell 24.04.2023
I disse dager lanseres Norsk Folkehjelps nye podcast-satsing Våpenpodden. Målet med podcasten er å sette søkelys på relevante våpenpolitiske temaer som Norsk Folkehjelp jobber med.
Appell 24.04.2023
Norsk Folkehjelps regionkontorer nåes på tlf.: 22 03 77 00 REGION NORD Postboks 6166, 9291 TROMSØ regionskontoret.nord@npaid.org REGION MIDT-NORGE
Appell 24.04.2023
- En bosetter som kommer fra Russland får etter bare en uke alle rettigheter og tjenester tilrettelagt for seg. Vann, hus og alt sammen. En palestiner som bor her og eier jorda si får ikke dekket sine helt elementære behov. Jeg spør deg, hva mener du, som et medmenneske, om denne uretten?
Appell 24.04.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt