AddToAny

Ingen bedring for vingårdsarbeiderne i Sør-Afrika

Sør-Afrika er kjent for å produsere vin i verdensklasse som er populær i det internasjonale markedet. Men ingenting av overskuddet drypper tilbake på arbeiderne som gjør den aller tyngste jobben.
De flotte reklamebrosjyrene fra Sør-Afrika viser bare den polerte overflaten som er beregnet på turister, vinkjøpere og de rike. Bak fasaden skjuler det seg en annen virkelighet. Gårdsarbeiderne har ikke råd til å handle mat i butikkene lenger fordi prisene på matvarer er skyhøye.
For å overleve, dyrker de egne grønnsaker i den fruktbare jorda rundt boligene sine. Særlig har Norsk Folkehjelps partnerorganisasjon Women on Farms vært en pådriver for at kvinnene skal produsere egen mat. Noen dyrker også blomster eller andre varer som de selger på det uformelle markedet for å tjene litt ekstra.
STOR MISNØYE. Det er i slutten av oktober 2022. Det nærmer seg sommer i Sør-Afrika, og turistene er på vei tilbake. Mange er opptatt av å dra på vinsmaking i Cape-distriktet. Men det er få som besøker arbeiderne som i generasjoner har bodd i nærheten.
Sist jeg besøkt Sør-Afrika møtte jeg over 40 vingårdsarbeidere som fortalte om tøffe tak med lave lønninger og dårlige vilkår. Kvinnene fortalte om vold og trusler fra arbeidsgivere og om alkoholproblemer. Og det var et sjokk å se boligene der familier var stuet sammen. Arbeiderne var sinte og hadde ikke merket noe framgang i lønn og arbeidsforhold eller bedre levestandard etter at apartheid tok slutt.
Siden den gangen har landet vært igjennom en pandemi, og fattigdommen i hele landet har økt ytterligere. Misnøyen med landets regjering er stor. Aldri før har African National Congress (ANC) hatt dårligere målinger enn nå, ett år før Sør-Afrika skal velge president igjen.

LITE OPPTATT AV POLITIKK. De som jobber på vinfarmene er lite interessert i hvem som sitter
Gå til mediet

Flere saker fra Appell

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi jobber med internasjonalt utviklingsarbeid, humanitær minerydding, sanitet og redningstjeneste, integrering og asyl.
Appell 04.12.2023
Grufulle tap av menneskeliv i Gaza. En kraftig økning i uro og vold mot sivile palestinere på Vestbredden. Daglig leder av Norsk Folkehjelps partnerorganisasjon PFU, Abbas Milhem, har aldri før sett noe som ligner på det som skjer i Palestina nå.
Appell 04.12.2023
Å våkne hver dag med triste nyheter er blitt et faktum på Gazastripen Mer enn 200 palestinere drept i natt av israelske luftangrep Og dessverre i
Appell 04.12.2023
Norsk Folkehjelp Kongsvinger stiller alltid opp når de blir spurt om å bidra i lokalsamfunnet. For å få til dette er det én ting som gjelder: Et aktivt styre.
Appell 04.12.2023
Appell 04.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt