AddToAny

Industrihistorie sett nedenfra

Flere tidligere industristeder her til lands er omgjort til kulturminner og museer. Nå er historien om de som jobbet der og deres fagforeninger kommet i bokform.
- Tida var nå inne for å fortelle historien om de som jobbet på mange av våre viktigste industriarbeidsplasser, steder som fortsatt er arbeidsplasser i form av museer og kulturminner, sier Per Harald Grue, leder av Industrianleggenes Fellesråd. Og legger til:
- Det er tross alt framveksten av industrien som har skapt det Norge vi kjenner i dag.

Kulturminner
Treforedling, tekstilindustri, fiskeforedling og gruvedrift - bare for å nevne noe - har spilt en viktig rolle i utviklingen av landet og framveksten av det moderne Norge. Ja, industrien vår er så viktig at den ifølge riksantikvar Hanna Geiran «bidro til å løfte Norge ut av den fattigdommen som fikk hundrevis av nordmenn til å emigrere til USA på 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet.» Fabrikkene ga ikke bare arbeid og mat på bordet til barnerike familier, men ga også arbeidsfolk lange og harde arbeidsdager.
Ifølge Grete Fossli, spesialrådgiver i LO, har det aldri stått et ord om de som jobbet på disse anleggene. Før nå.
De siste 40 årene har gradvis store deler av industrien vår blitt avviklet. Siden 1997 har Riksantikvaren gjennom et statlig bevaringsprogram arbeidet med å ta vare på et utvalg på 15 av tekniske og industrielle kulturminner. Vi vet en del om fabrikkene, men langt mindre om de som arbeidet der. Helt til nå.
For i den nyskrevne b
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra NNN-arbeideren

Ivar Gaasland vil at utvalget av matvarer og næringsmidler i Norge skal være så variert som mulig og så billig som mulig for dem som skal sette premissene: Forbrukerne.
NNN-arbeideren 29.05.2020
Vi trenger ikke storfekjøtt fra Latin-Amerika og franske oster. Mer norskprodusert mat og drikke gir både arbeidsplasser og beskyttelse mot nye kriser, mener Anne Berit Aker Hansen.
NNN-arbeideren 29.05.2020
Etter 20 år i matbransjen ble jeg for 15 år siden overbevist av den daværende og legendariske forbundsleder Torbjørn Dahl om at det var lurt å melde meg inn i NNN.
NNN-arbeideren 29.05.2020
NNN-arbeideren 29.05.2020
Potetrett som passer til de fleste kjøttretter.
NNN-arbeideren 29.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt