AddToAny

Ikke gi opp kampen om strømregningen

Ikke gi opp kampen om strømregningen
Jeg har lest Linda Ørstavik Öbergs kommentar i Hus&Bolig nr 3/2020, «Du bør engasjere deg i kampen om strømregningen din». Bortsett fra oppfordringen i overskriften, er jeg usikker på om innfallsvinkelen og bakgrunnsinformasjonen i det hele tatt gir medlemmene grunnlag for engasjement. Det er synd, siden det er svært god grunn til å gå i rette med NVEs forslag om effektariffering.
Nedenfor har jeg forsøkt en stikkordsmessig underbygging av dette, sammen med et forslag til hvordan Huseierne kunne og burde ha grepet saken an. Det er ikke tiden for å gi opp. Det dreier seg først og fremst om at kW-begrepet ikke har noe i en husholdningstariff å gjøre.
Fra rundt 1930 til midt på 1970-tallet måtte husholdningene abonnere på et antall kW. Under abonnementsgrensen betalte man en lav kWh-pris. Gikk man over, ble kWh-prisen langt høyere. Tariffen var en praktisk form for rasjonering. Nettet var svakt og under utbygging, og tariffen gjorde at man også kunne begrense hvor stort abonnement folk fikk lov til å ha i ulike områder.
Etter hvert som kapasiteten i nettet for alle praktiske formål ble ubegrenset innenfor tillatt sikringsstørrelse, ga tariffen ikke lenger noen mening. Tariffen var også vanskelig å forstå og innrette seg etter. Det var for eksempel en observasjon at folk praktisk talt ikke hadde såkalt overforbruk, selv når det var mer lønnsomt enn å øke abonnementet. Helt meningsløst fikk elverkene altså folk til å løpe rundt og passe på at summen av forbruket ikke ble høyere enn abonnementet. Det er i praksis denne utdaterte og irrelevante tarifferingen Reguleringsmyndigheten i
Gå til mediet

Flere saker fra Hus & Bolig

Byggherreforskriften fastslår nå at all skriftlig dokumentasjon knyttet til jobben som gjøres må være formulert på en måte som alle arbeidstakere skjønner.
Hus & Bolig 20.02.2024
Tre aktører dominerer det norske dagligvaremarkedet. Det svekker konkurransen og innovasjonsevnen. Nå er det samme i ferd med å skje innenfor bank og forsikring.
Hus & Bolig 20.02.2024
Ha ingenting i huset som du ikke vet er nyttig eller synes er vakkert, var budskapet fra William Morris. Mer enn 160 år etter at han grunnla firmaet Morris & Co, er hans tekstil- og tapetkolleksjoner fortsatt ettertraktet.
Hus & Bolig 20.02.2024
Mange blir redde for hvordan det påvirker boligen når gulvet rister og vinduene klirrer ved sprengning i nabolaget. En vibrasjonsmåler kan dempe både frykt og konflikter i ettertid.
Hus & Bolig 20.02.2024
Norske husholdninger hadde 4 297 milliarder i gjeld i november 2023. Mer enn 80 prosent av husholdningenes gjeld er ifølge SSB knyttet til bolig.
Hus & Bolig 20.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt