AddToAny

I bestefars hus

I bestefars hus
- Da smellen kom, var en ruin etter bestefar alt jeg hadde, sier Ove Gamst. Han flyttet inn i ei brakke ved siden av huset der han ble født og skapte seg et liv igjen.
I bestefars tid var det et fattig hjem. Hus og fjøs var bygd i ett. I den ene enden delte to voksne og tre barn stue, kjøkken og et lite kammers. I den andre enden var det fjøs og stall til tre kyr, noen ungdyr og en fjording. I andre etasje låven, eller lemmen, som han sier selv. Når det ble vår, tok bestefar og de to guttene med sengeklærne og sov på lemmen. Over divanen i stua hang bestemor sitt kongebilde. Når de viltre ungdyrene deisa i veggen inne i fjøset vegg-i-vegg med stua, ramlet bildet ned fra veggen.

- Hun bare hengte det på plass igjen - til neste gang, klukkler den mangeårige NTL-tillitsvalgte.

Selv er Ove født på bestemors divan. Han blir 70 år i august, 30 år yngre enn huset.Avsides. Grasbakken rundt huset er våt og fortsatt vintergul, mens den gråhvite snøen utfører sitt langsomme, årlige forsvinningsnummer. I den sørvendte skråningen baker aprilsola, og våryr spurv og skjære spretter omkring. Vi er i Finnefjellet, et par kilometer på dårlig asfaltvei opp i lia fra fjorden, i Dyrøy kommune i Troms. Det er fire kilometer til kommunesenteret Brøstadbotn, seks mil til Bardufoss, og 170 mil til Oslo.

- Vær så god og stig på, sier den røslige 69-åringen, og viser vei inn i det rødmalte huset, til det hyggelige, blåmalte kjøkkenet med besteforeldrenes gamle kjøkkenbord og -stoler.Tillitsvalgt i en mannsalder. Ove Gamst har vært tillitsvalgt gjennom en mannsalder, i NTL Forsvaret og Forsvarsbygg i 26 år, og i Fellesforbundet og Bygning før den tid. Arbeiderpartimann han han vært i godt over 50 år, med politiske verv i kommune og fylkesting gjennom flere årtier. Til høsten går han av som hovedtillitsvalgt for ca. 200 NTL-organiserte i markedsområde nord i Forsvarsbygg, som omfatter anlegg i Troms og Finnmark. Renholderne i Forsvarsbygg tilhører hans flokk.

- Det var en «k
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Posthornet

Sentralt tillitsvalgte i Posten Bring Bildrift er forberedt på et krevende tariffoppgjør, men melder foreløpig om ro i rekkene.
Posthornet 15.04.2024
Nesten 25 år etter at Posten solgte Postgirobygget i Oslo, har den siste gjengen flyttet fra «Kjelleren».
Posthornet 15.04.2024
Blomstringen av kirsebærtrærne er en stor begivenhet mange steder i verden. Trærne i Washington blomstret rekordtidlig i år, og en unormalt varm mars måned er forklaringen.
Posthornet 15.04.2024
Faner har vært brukt i lang tid, av egyptere og kinesere for 1000 år siden, i korstog og av vikinger opp igjennom historien. Senere har laug og frivillige organisasjoner brukt faner.
Posthornet 15.04.2024
Det sentrale tillegget i Spekter-virksomhetene er satt til nesten 14.000 kroner. Nå skal det forhandles lokalt.
Posthornet 15.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt