AddToAny

Hvorfor tror så mange at de er allergiske mot penicillin?

Hvorfor tror så mange at de er allergiske mot penicillin?
Penicilliner er et av våre viktigste og mest brukte antibiotika og brukes i behandlingen av infeksjoner forårsaket av bakterier. Studier viser at en av ti pasienter innlagt på sykehus har penicillinallergi i journalen. Nå viser det seg at allergien kan avkreftes hos opptil 90 prosent av disse etter allergologisk vurdering og utredning.
Reaksjoner på legemidler er vanlig og et stort helseproblem. Ved legemiddelallergi reagerer immunsystemet mot et legemiddel. Legemiddelet blir oppfattet som et skadelig stoff og utløser en allergisk reaksjon. En allergisk reaksjon på et legemiddel kommer enten raskt etter eksponering, gjerne innen en time, eller de kan komme som en senreaksjon etter flere timer eller dager med behandling.
Når en pasient er oppført med penicillinallergi, står det «cave penicillin» i journalen. Det betyr at de ikke skal ha penicillin fordi de tidligere har reagert på medikamentet. Alvorlige reaksjoner er sjeldne, men penicillin er en av de hyppigste årsakene til legemiddelutløst anafylaksi, en potensielt livstruende allergisk reaksjon.
Satt på feil grunnlag
Ingvild Gaare-Olstad er sykepleier ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet ved Oslo universitetssykehus. Hun forteller at mange av de som får merkelappen «penicillinallergi» får det innen tre års alder, ofte i forbindelse med antibiotikabehandling av virusinfeksjoner.

- Infeksjonssykdommer ledsages ofte av utslett. Når barnet samtidig behandles med penicillin, blir det ofte oppfattet som penicillinallergi, selv om utslettet vanligvis er forårsaket av selve bakterie- eller virusinfeksjonen. Når utslettet utvikler seg etter at antibiotikabehandling er startet, kan det dermed være vanskelig å skille mellom infeksjonsut
Gå til mediet

Flere saker fra AstmaAllergi

Hender det at du reagerer på parfyme eller sterke lukter? Da er du ikke alene. En spørreundersøkelse utført i september 2021 viser at hele fire av ti har opplevd ubehag på grunn av andres bruk av parfyme eller parfymerte produkter. - Plagene er ekte og ikke noe du innbiller deg, sier psykologspesialist Jude Nicholas.
AstmaAllergi 25.03.2022
En av NAAFs mange oppgaver er å veilede forbrukere i valg av produkter med minst mulig helserisiko. Hvis et produkt bærer logoen fra Asthma Allergy Nordic, skal du være trygg på at det er et helsevennlig alternativ.
AstmaAllergi 25.03.2022
AstmaAllergi 25.03.2022
AstmaAllergi 25.03.2022
AstmaAllergi 25.03.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt