AddToAny

Hvorfor tror så mange at de er allergiske mot penicillin?

Hvorfor tror så mange at de er allergiske mot penicillin?
Penicilliner er et av våre viktigste og mest brukte antibiotika og brukes i behandlingen av infeksjoner forårsaket av bakterier. Studier viser at en av ti pasienter innlagt på sykehus har penicillinallergi i journalen. Nå viser det seg at allergien kan avkreftes hos opptil 90 prosent av disse etter allergologisk vurdering og utredning.
Reaksjoner på legemidler er vanlig og et stort helseproblem. Ved legemiddelallergi reagerer immunsystemet mot et legemiddel. Legemiddelet blir oppfattet som et skadelig stoff og utløser en allergisk reaksjon. En allergisk reaksjon på et legemiddel kommer enten raskt etter eksponering, gjerne innen en time, eller de kan komme som en senreaksjon etter flere timer eller dager med behandling.
Når en pasient er oppført med penicillinallergi, står det «cave penicillin» i journalen. Det betyr at de ikke skal ha penicillin fordi de tidligere har reagert på medikamentet. Alvorlige reaksjoner er sjeldne, men penicillin er en av de hyppigste årsakene til legemiddelutløst anafylaksi, en potensielt livstruende allergisk reaksjon.
Satt på feil grunnlag
Ingvild Gaare-Olstad er sykepleier ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet ved Oslo universitetssykehus. Hun forteller at mange av de som får merkelappen «penicillinallergi» får det innen tre års alder, ofte i forbindelse med antibiotikabehandling av virusinfeksjoner.

- Infeksjonssykdommer ledsages ofte av utslett. Når barnet samtidig behandles med penicillin, blir det ofte oppfattet som penicillinallergi, selv om utslettet vanligvis er forårsaket av selve bakterie- eller virusinfeksjonen. Når utslettet utvikler seg etter at antibiotikabehandling er startet, kan det dermed være vanskelig å skille mellom infeksjonsut
Gå til mediet

Flere saker fra AstmaAllergi

..bruk av rengjøringsmidler kan gi astma hos fremtidige barn? Mange yrkesgrupper er utsatt for rengjøringsprodukter og desinfeksjonsmidler.
AstmaAllergi 15.12.2021
Vi utvikler stadig flere digitale kurs for våre medlemmer og tillitsvalgte. Nå har vi lansert et nytt kurs for deg som ønsker å være frivillig i NAAF.
AstmaAllergi 15.12.2021
En rapport lansert i april viser en tydelig nedgang i bruken av helsetjenester under pandemien. Dette gjelder særlig pasienter med astma og kols. NAAFs nye politiske rådgiver, Una Pasovic, har tatt kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) for å få klarhet i hvordan regjeringen vil sørge for at astmatikere og kolspasienter får ivaretatt sine helsebehov i tiden etter pandemien.
AstmaAllergi 15.12.2021
17 år gamle Ulrikke fra Oslo driver aktivt med triatlon. På slutten av sesongen har hun kjent at pusten er dårligere og at kroppen ikke fungerer som den skal på trening. Nå er hun på Rikshospitalet for astmautredning, og vi har fått lov til å følge henne hele dagen.
AstmaAllergi 15.12.2021
AstmaAllergi 15.12.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt