AddToAny

Hvorfor svikter ungdom restaurant- og matfag?

Hvorfor svikter ungdom restaurant- og matfag?
Yrkesfagene generelt og restaurant- og matfag spesielt sliter med rekruttering. Er det foreldrene, venner, bransjens rykte eller egne interesser som avgjør når ungdommen skal velge studieretning?
Elisabeth Strøm

Aija Baumane og Britt Jensen er 3. års studenter ved yrkesfaglærerutdanningen i restaurant- og matfag ved OsloMet. I sin bacheloroppgave forsøker de å finne svar på spørsmålet som både bransjen, utdanningsinstitusjonene og myndighetene klør seg i hodet av: Hvorfor svikter ungdom restaurant- og matfag? I tillegg til å gjennomgå en rekke faglitteratur, har bachelorstudentene også dybdeintervjuet ni ungdommer på 9. og 10. klassetrinn. Av disse ni valgte to elever studiespesialisering, mens resten valgte yrkesfag.

Følger egne interesser

Svarene studentene fikk kan virke noe overraskende. Både foreldre, venner, rådgivere på ungdomsskolen og yrkets rykte og status har forholdsvis liten innvirkning. Derimot er det elevens egen interesse som har størst betydning. Hvis eleven har opplevd mestring i faget Mat og helse på ungdomsskolen og samtidig har positive erfaringer fra hospitering på videregående

Les mer

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

- Da vi lanserte Imsdal under OL på Lillehammer, var det mange som var skeptiske. Vi fikk høre at vann på flaske ville være som å selge sand i Sahara.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
GILDES BESTE KJØTTBOLLER
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Diplom-Is har for femte år på rad dykket ned i sitt historiske arkiv, og i år er det Splitt som gjør et comeback.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Møllerens Eltefrie rundstykker på 30 minutter er en brødmiks som setter en ny standard for enkel og rask hjemmebaking.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Dette gjelder for lunsj- og middagsmenyene som serveres av forpleiningsselskapet ESS til offshore-arbeidere på alle installasjoner i Aker BP.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt