Elisabeth Strøm
Det store bildet er dystert. Søkertallene til utdanningsprogrammet restaurant og matfag i videregående opplæring har falt jevnt og trutt de siste 12 årene. I 2006 var det 2990 søkere til Vg1 restaurant- og matfag. I år var søkertallet 1859. Det er stadig færre søkere som har utdanningsprogrammet som førsteprioritet. Når skoler må legge ned tilbudet, fører ikke det bare til mangel på fagfolk i bransjen. Utdanningsmiljøer blir også splittet.
Tross nedgangen i søkere har ingen foretatt en systematisk kartlegging av hvordan restaurant- og matfagskoler her i landet gjennomfører tiltak for å øke rekrutteringen.
- Vi trenger mer grep om hva som faktisk virker. I dag skjer det mye bortkastet arbeid. Når det handler om rekruttering må vi sette oss inn i hodet til den som skal velge, mener Halvor Spetalen ved Institutt for yrkeslærerutdanning ved OsloMet - storbyuniversitetet.
(Saken fortsetter under bildet)
Tiltak satt i system virker
Spetalen sendte ut en spørreundersøkelse i vår til ledere ved restaurant- og matfagavdelinger ved samtlige 85 skoler i Norge. 63 prosent av lederne tok seg bryet med å svare. Målet var å finne ut hvilken betydning ulike informasjons-, rekrutterings- og samarbeidstiltak har for rekrutteringen til Vg1. I konklusjonen heter det at det er vanskelig å se hva som virker og har konkret effekt. Undersøkelsen har likevel to positive funn: Å samarbeide med eksterne aktører slår mest positivt ut på rekrutteringen til Vg2 matfag, og: Restaurant- og matfagskoler som prioriterer rekrutteringsarbeid med både tid og penger oppnår positive resultater.
Små marginer
Restaurant- og matfagavdelinger rundt om i landet har relativt få klasser, og det er langt færre skoler som har Vg2 matfag enn det er skoler som har Vg2 kokk- og servitør.
- Når over 65 prosent av skoler med restaurant- og matfag har tre klasser eller mindre blir de veldig sårbare. Fire færre søkere kan være nok til at en klasse blir lagt ned. Marginene blir veldig små, sier Spetalen.
Flere lokalaviser har i vår skrevet om skoler som står å fare for å måtte legge