AddToAny

Hvor lurt er det å tvinge folk til å jobbe?

Hvor lurt er det å tvinge folk til å jobbe?
Forsvar offentlig pensjon er blitt et kamprop for mange fagforeninger i offentlig sektor. De ruster til strid om pensjonsordningene samtidig som regjeringen og hovedsammenslutningene forbereder en ny runde om prinsippene i offentlig pensjon.
Janne Håkonsen (t.v.) og Jorunn Folkvord møtte en fullstappet sal da de var med på å lede pensjonskonferansen i Røde Kors-senteret nylig. (Foto Ulf Peter Hellstrøm)

- Folk oppdager at det som de trodde var en trygg alderspensjon, ikke lenger finnes, sier Jorunn Folkvord og Janne Håkonsen. De to er tillitsvalgte i henholdsvis Utdanningsforbundet og Lokomotivmannsforbundet. Og de er et par av frontfigurene i aksjonen for å forsvare den offentlige tjenestepensjonen.

Folk lurer

- Folketrygden er endret. Mediene er fulle av oppslag om pensjonskrise, muligheter, pensjonsfeller osv. Folk lurer jo på hvo hva som skjer, sier Folkvord. - Går det an å bremse utviklingen så lenge vi vitterlig lever lenger? Vi må vel ta høyde for at folk må jobbe lenger når de lever lenger? - Se heller på inntekter og utgifter. Hvor lurt er det å tvinge folk til å jobbe? Bør spørsmålet da være: Blir folk da heller pleietrengende pensjonister på lengre sikt snarere enn sunne pensjonister? - Men folk holder seg sunnere? - Det beregnes ut fra gjennomsnittet, ja. - Og gjennomsnittet går opp? - Ja, men systemet gir en uforholdsmessig belønning for dem som ligger over gjennomsnittet, samtidig som det blir en ganske brutal straff for dem som ikke henger med, sier de to talskvinnene for Forsvar offentlig pensjon.

Samfunnsnyttige jobber

Og de tilføyer at de samfunnsnyttige jobbene ofte er litt tyngre enn mange andre jobber. - Men de unge i dag kommer dårlig ut hvis dagens pensjonssystem i offentlig sektor blir opprettholdt? - Hvis dagens pensjonsordning blir tilpasset den nye folketrygden, kommer vi i offentlig sektor helt sikkert dårlig ut. Hvis dagens ordning i offentlig sektor blir opprettholdt, uavhengig av endringene i den nye folketrygden, kommer vi også dårlig ut, sier Folkvord. - Så det du sier, er at man må foreta en justering av pensjonsregimet i offentlig sektor? - Når du er stilt overfor to dårlige alternativer, er det nok på tide å stille spørsmålet: Finnes det et tredje alternativ? svarer Folkvord. - Og hva skulle det være? - Vi er ikke beregningseksperter. Vi forsøker å framtvinge et tredje alternativ, sier Folkvord.

Stinn brakke

Høsten 2016 var det rundt 100 deltakere på konferansen som ble arrangert av sammenslutningen Forsvar offentlig pensjon i samarbeid med Rettferdig pensjon i privat sektor. I 2017 var det enda flere i konferansesalen i Røde Kors-senteret ut mot Hausmanns gate. 170 deltakere, sa noen talspersoner.

- Interessen er stor, og vi ønsker at den skal være det, sier Folkvord i Utdanningsforbundet.

Regjeringens melding

Oppmerksomheten omkring pensjoner i offentlig sektor blir neppe mindre mot slutten av dette året, snarere tvert imot. Regjeringen varslet nemlig ved månedsskiftet mars-april at den vil komme med et initiativ overfor hovedsammenslutningene på arbeidstakersiden om å få på plass en ny pensjonsordning.

I et brev til de fire hovedorganisasjonene LO, Unio, YS og Akademikerne skriver regjeringen at den ønsker en god og inkluderende prosess med partene i arbeidslivet med sikte på å få en omforent pensjonsløsning for offentlig ansatte. Regjeringen understreker i brevet at en ny pensjonsløsning må gjøre det mer lønnsomt for offentlig ansatte å fortsette i arbeid etter 62 år. Ordningen må være forutsigbar for yngre ansatte i offentlig sektor, og mobilitetshindrene mellom offentlig og privat sektor må bygges ned. Ordningen må være i tråd med pensjonsreformens prinsipper og være økonomisk bærekraftig over tid. - For å sikre et best mulig beslutningsgrunnlag ønsker jeg å fortsette arbeidet sammen med partene fram mot sommeren. Det gjenstår fortsatt oppgaver som må utredes. Deretter vil jeg til høsten ta initiativ til en avsluttende prosess med mål om å komme fram til enighet om en løsning om offentlig tjenestepensjon med partene, skriver Hauglie. - Jeg legger opp til at prosessen skal ha rom for at resultatet forankres i organisasjonene, sier arbeids- og sosialministeren i pressemeldingen.

Utålmodighet

Utspillet fra Anniken Hauglie kommer en drøy måned etter at de fire hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden i offentlig sektor etterlyste informasjon fra regjeringens side. Partene i offentlig sektor etterlyser signaler fra regjeringen om hvordan den vil legge til rette for en videre framdrift i arbeidet som involverer partene på en mer forpliktende måte, heter det i brevet fra slutten av februar. Fagorganisasjonene understreker også at det er problemstillinger som krever ytterligere utredninger.

Vil ha streikerett

LOs nestleder Tor-Arne Solbakken presiserte overfor frifagbevegelse.no den gang at arbeidstakernes organisasjoner fortsatt krever at de ansatte vil ha streikerett på et eventuelt forhandlingsresultat. Nå virker det som om statsråd Hauglie åpner for at organisasjonene får et avgjørende ord i denne ømfintlige prosessen. Statsråd Hauglies ferske initiativ har allerede fått reaksjoner fra toneangivende ledere blant hovedsammenslutningene. I en pressemelding uttaler Fagforbundets leder Mette Nord at de er avventende positive til signalene fra statsråden. - For oss i Fagforbundet er den eneste måten å gjøre dette på, gjennom reelle forhandlinger som leder fram til en tariffavtalt ordning som medlemmene kan stemme over. Vi er ikke sikre på om det er dette Hauglie mener med sin formulering, sier Mette Nord i pressemeldingen. Lederen i LOs største forbund understreker at det er viktig for hennes medlemmer å få en anstendig pensjon for dem som har jobbet mye deltid, at ordningen er livsvarig og at de som har fysisk tøffe jobber, får mulighet til å gå av med en anstendig pensjon.

Midt i denne tautrekningen på sentralt hold i arbeidslivet er det altså stor interesse blant mange tillitsvalgte i fagbevegelsen for den fremtidige pensjonsordningen. Blant innlederne på Forsvar offentlig pensjon -konferansen i Røde Kors-senteret var lege Ebba Wergeland fra Arbeidstilsynet. Arbeidsmedisineren har i mange år deltatt i debatten om et inkluderende arbeidsliv, sykefravær og helse blant arbeidstakere. Hun har ment at pensjonsreformen og den såkalte levealdersjusteringen i realiteten straffer dem som er nødt til å gå av ganske tidlig av helsemessige grunner.

Passer for unge menn

Eller sagt på en annen måte: på konferansen forklarte hun hvordan pensjonsreformen egentlig passer bedre for høytlønnede, friske menn enn for de fleste andre.

Wergeland har ofte minnet om at over halvparten av arbeidstakerne i de tyngre yrkene slutter i jobben før dagens pensjonsalder er nådd, mens blant andre akademikere langt oftere klarer å stå i yrket til pensjonsalderen.

Elitenes begreper

Blant fagforeningene som søker sammen i forsvaret av den offentlige pensjonsordningen, finnes også mange som er kritiske til at pensjonsdebatten er fylt av ord og begreper som er vanskelig tilgjengelige for folk flest. Det er en fare for det demokratiske overherredømmet innen pensjonssektoren og gjør det lettere å gi økonomer og byråkrater et friere spillerom, mener de.

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt