AddToAny

Hvor fort utvider universet seg?

Hvor fort utvider universet seg?
Spørsmålet er grunnleggende for vår forståelse av verdensrommet, og forskere jakter stadig på svaret. Lasse Biørnstad journalist Ta en kikk på bildet i toppen. Det ser ikke helt naturlig ut.
Det kan se ut som om en eller annen intelligens har organisert en ring med fire lyssterke punkt i en nesten perfekt firkant.

Men det er noe helt annet. Einstein var en av de som forutså at dette fenomenet eksisterte, men han fikk aldri gleden av å se en av disse med sine egne øyne.

Dette er en gravitasjonslinse. Tyngdekraften fra en galakse bøyer og strekker i lyset som sendes ut fra et ekstremt lyssterkt fenomen langt, langt unna oss.

Ved hjelp av gravitasjonslinser kan vi kanskje forstå mer om noe helt grunnleggende ved universet.

Nemlig hvor fort det egentlig utvider seg.

For 13,8 milliarder år siden begynte universet å utvide seg, og det har ikke stoppet. Det begynte med The Big Bang.

Hvor rask utvidelsen har vært og er i dag er grunnleggende for vår verdensforståelse, og for teoriene om det store smellet.

Nå har det blitt gjort en ny og ekstremt nøyaktig måling av hvor fort dette egentlig skjer. Problemet er at den nye målingen ikke stemmer overens med andre målinger eller matematikken vi bruker for å forstå universet.

- Dette kan tyde på noe helt nytt, sier Håkon Dahle til forskning.no. Han er forsker ved Institutt for teoretisk astrofysikk i Oslo.

Prosjektet bak den nye målingen har tatt det litt teite navnet H0LiCOW. Dette står for H0, som er den matematiske betegnselsen på Hubbles konstant, Lenses in COSMOGRAILs Wellspring.

Rødt lys

Den amerikanske astronomen Edwin Hubble var den første som viste verden at fjerne galakser var på vei vekk fra oss. Hubble var ikke den første som tenkte tanken, men han har fått æren av å få en konstant i fysikken oppkalt etter seg: Hubbles konstant.

Han regnet ut hvor fort galaksene flyr fra hverandre ved å se på lyset fra galakser som er mange milliarder av lysår unna oss. Men dette lyset er rødforskjøvet. Det betyr at lyset som ble sendt ut fra disse galaksene har blitt strukket ut til den røde delen av spekteret.

Jo mer rødforskyvning det er, jo lengre vekk er en galakse. Det går også an å regne ut hvilken hastighet galaksen er på vei vekk fra oss ved å undersøke rødforskyvningen.

Dahle forteller om hva som er viktigst å forstå med rødforskyvning:

- Rødforskyvningen av lyset fra en fjern galakse forteller hvor mye universet har utvidet seg i tidsrommet fra dette lyset ble sendt ut, til vi kan se det her på jorden, sier Dahle.

Hvis du vil ha en nærmere forklaring på hva rødforskyvning egentlig er, kan du ta en kikk på videoen under.

Bolledeig

Men det merkelige er at alle fjerne galakser ser ut til å være på vei vekk fra oss. Betyr det at vi er i midt i universets sentrum?

Egentlig ikke, ifølge den britiske astronomen Brian Cox. Han sammenligner universet med en bolledeig med rosiner, hvor rosinene er galakser. Når denne deigen hever, vil avstanden mellom hver rosin øke like mye.

Utvidelsen går raskere etter hvert som man flytter seg lengre og lengre vekk fra jorden, solsystem

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Kjente og kjære hageplanter kan skape trøbbel på sikt. Mange tenker nok på lupinen når de hører ordet fremmedart. Lupinene kom til Norge som en vakker ...
forskning.no 28.09.2023
Amerikanske forskere har kartlagt på hvilke tidspunkt eiere til omplasserte hunder kan forvente at adferdsproblemene går over, og når de kan forventes ...
forskning.no 28.09.2023
- Bare det å si at ME ikke kan helbredes, gjør at pasientene blir usikre, stresset eller redde, og de mister naturlig nok håpet. Dette gir dårligere ...
forskning.no 28.09.2023
Havets dyp er like ubegripelig som universet. Det beviser nok en gang vinneren av Oceanopgraphic Magazines Ocean Photographer of the Year 2023. Se ...
forskning.no 28.09.2023
Etter mange års arbeid mener en forskergruppe å vise hvordan antimaterie påvirkes av tyngdekraften.
forskning.no 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt