BUSKAP
07.10.2021
Å drifte produksjonen økonomisk er utfordrende, og du vil få mange ulike svar på hva som er de riktige tiltakene. De beste svarene kan kun en lokal rådgiver sammen med bonden finne fram til, og fasiten vil variere fra gård til gård.
Det er en lang reise fra kalv til slaktemoden okse, og mange forhold som virker inn på resultatet. Første bud for en vellykket framfôring er å ha en god plan, med en kjent start og et ønsket mål. Sluttresultatet påvirkes av alle valg fra start til mål. En god oversikt over egen drift og resultater gir grunnlag for vurdering av strategien. Tidligere resultater, både på tilvekst og alder på oksene, sett sammen med kvalitet på grovfôret og bruk av kraftfôr, gir en indikasjon på hva som kan forventes og hva som bør endres. Ønsket tilvekst og vekt på leverte dyr vektes opp mot tilgang på ny kalv og grovfôr, plass i fjøset og prisløype. En stor del av utgiftene i produksjonen er innkjøp av dyr og fôrkostnader.
Plan for å nå målet
Når alder og vekt på kalven er kjent, og vi vet ønsket vekt og slaktealder, kan en plan utformes for å nå målet. For at kalven skal ha mulighet for god tilvekst bør den være frisk fra første dag, hatt god tilvekst fram til levering/ avvenning, og utsatt for minst mulig stress i forbindelse med oppstart av oppfôringsperioden.
Grovfôret utgjør en stor del av rasjonen. Fra Grovfôr 2020 vet vi at både kvaliteten på fôret og kostnaden på produksjonen varierer mye. Både mengde tilgjengelig grovfôr og kvaliteten på dette er vesentlig for bruken av kraftfôr og potensiell tilvekst. Ifølge artikkelen «Hva spiser norske husdyr -egentlig?» i Kjøttets tilstand 2020 (Animalia) består rasjonen til okser i intensiv produksjon av 61 prosent grovfôr. Uten kontroll på en så stor del av rasjonen til oksen, blir det vanskelig å avgjøre hvor mye kraftfôr oksen bør h
Gå til medietPlan for å nå målet
Når alder og vekt på kalven er kjent, og vi vet ønsket vekt og slaktealder, kan en plan utformes for å nå målet. For at kalven skal ha mulighet for god tilvekst bør den være frisk fra første dag, hatt god tilvekst fram til levering/ avvenning, og utsatt for minst mulig stress i forbindelse med oppstart av oppfôringsperioden.
Grovfôret utgjør en stor del av rasjonen. Fra Grovfôr 2020 vet vi at både kvaliteten på fôret og kostnaden på produksjonen varierer mye. Både mengde tilgjengelig grovfôr og kvaliteten på dette er vesentlig for bruken av kraftfôr og potensiell tilvekst. Ifølge artikkelen «Hva spiser norske husdyr -egentlig?» i Kjøttets tilstand 2020 (Animalia) består rasjonen til okser i intensiv produksjon av 61 prosent grovfôr. Uten kontroll på en så stor del av rasjonen til oksen, blir det vanskelig å avgjøre hvor mye kraftfôr oksen bør h