AddToAny

Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne, melder Virke

Varehandelen er bekymret for framtida, særlig for strømprisen og fallende salgstall, ifølge arbeidsgiverorganisasjonen Virke.
- Om lag hver tredje handelsbedrift vurderer eller planlegger redusert bemanning de neste seks og tolv månedene, skriver Jarle Hammerstad i Virke til HK-Nytt.

Direktøren for bransjepolitikk viser til Virkes siste medlemsundersøkelse fra januar i år hvor handelsbedriftene forteller at de er mest bekymret for økte innkjøpspriser, høye strømpriser og redusert kjøpekraft hos forbrukerne.

- Dette gjelder særlig bransjer som hadde vekst under koronatiden, som hus og hjem og byggevare, skriver Hammerstad.

Folk bruker mindre penger

Han forteller at mange bedrifter innen varehandelen har tæret på bufferkapital det siste året ettersom kostnadene har gått betydelig opp.

- De fleste bedriftene i handelen tror de vil klare å betjene utgifter de neste tre månedene, men flere tror det blir verre å drive med overskudd, skriver direktøren.

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at varehandelen omsatte for 7,7 prosent mindre i desember i fjor sammenlignet med desember året før.

HK-Nytt har nylig skrevet om Skeidar som skal nedbemanne innen månedsskiftet januar/februar og om Elkjøp som skal stenge butikker og kutte i stillinger.

HK-lederen er spent framtida

Leder Christopher Beckham i Handel og Kontor (HK) tar Virkes prognoser på alvor.

- Det kan godt hende at det er realistiske tall. Jeg har likevel et håp om at vi klarer å opprettholde arbeidsplasser i en vanskelig tid. Det er viktig at folk har en jobb å gå til og at arbeidsledigheten ikke øker, sier Beckham til HK-Nytt.

IKKE LYSE TIDER: - De neste seks månedene vil vise hvor mange arbeidsledige det blir. Jeg håper ikke de dårlige tidene biter seg fast, sier Christopher Beckham.

Leif Martin Kirknes

Han er likevel bekymret for medlemmene.

- I de neste månedene vil vi mest sannsynlig få se hvilke konsekvenser sviktende kjøpekraft har for ansatte i varehandelen. Mange medlemmer merker at brød, melk og bensin er blitt dyrere og at de sitter igjen med mindre penger sammenlignet med før. Det hadde vært ille om de i tillegg mistet jobben, sier han.

Har du et budskap til butikkansatte?

- De uorganiserte må organisere seg i dag. Ansatte står sterkere med en klubb i ryggen. Og til dere som er medlemmer, snakk med tillitsvalgte med en gang dere hører om at det er en nedbemanning på gang. Det lønner seg å være tilsluttet en fagforening, sier HK-lederen.

- Våre tillitsvalgte gjør en god jobb ute på arbeidsplassene.

Image-text:

DYSTRE TIDER: Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

André Kjernsli

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

De som tjener minst, må få ekstra i årets lønnsoppgjør, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
HK-Nytt 24.03.2023
120 ansatte fra konkurrenten Menzies jobber nå i Red Handling. HK-klubben har sørget for gode lønns- og arbeidsvilkår i det nye selskapet.
HK-Nytt 23.03.2023
«F agforeningsleder kastet ut av regionstyre». Det var tittelen på en artikkel HK-Nytt publiserte i høst. Den aktuelle fagforeningslederen er Ole-Jacob Larsen i Østfold HK.
HK-Nytt 21.03.2023
Ansatte i bakkeselskapet Menzies skal ha fått 7.200 kroner ekstra på lønnsslippen for lønn under opplæring. Tidligere ansatte kan også ha rett til etterbetaling.
HK-Nytt 21.03.2023
Ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser nordmenn grensehandlet for 10,4 milliarder kroner i 2022.
HK-Nytt 21.03.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt