AddToAny

Hvem putter kaviaren i tuben? Dette skjer med maten før den lander i matpakka di

Hvem putter kaviaren i tuben? Dette skjer med maten før den lander i matpakka di
Matpakka er fortsatt populær blant norske arbeidstakere. Men skaper den også norske arbeidsplasser? LO-Aktuelt har sjekket hvor maten i matpakka er produsert.
Jeg starter med eggene. Mange er opptatt av dyrevelferd i dag, derfor falt valget på økologiske egg fra frittgående høner levert fra Kolonihagen. De får sine egg fra Mellom Haakaas Gård og Størsrud Gård på Østlandet, og sporbarhet er et viktig prinsipp i produksjonen. Hønene får økologisk fôr basert på havre og hvete. De oppholder seg både ute og inne og har masse frukttrær de kan søke ly under. I tillegg har de egne haner som passer på og gjør hønene tryggere, ifølge Jon-Frede Engdahl i Kolonihagen. Eggene belyses og pakkes av Nortura AS.

Hva er vel egg uten kaviar, eller «ka vi har?»

Det er Mills kaviar på egget. Kaviar består hovedsakelig av rogn fra skrei fanget langs kysten fra Lofoten til Finnmark. Fiskerne leverer til rundt 25 fiskebruk der rognen blir behandlet og lagt på tønner med sukker og salt. Deretter fraktes tønnene til Finneidfjord for lagring i ni måneder. Kaviarproduksjonen foregår i Fredrikstad, hvor rognen blir røkt med bøkeflis fra Tyskland. Tilsetningene rapsolje og potetflak kommer henholdsvis fra Danmark og potetprodusenten Hoff i Norge.

Tubene er i aluminium og kan gjenvinnes. De produseres i Slovakia med europeisk aluminium, ifølge Kjersti Johannessen, informasjonssjef i Mills.

Sissel M. Rasmussen

Makrell i tomat

«Har du hørt historien om de tre små fisk?»

Når det gjelder Stabburets makrell i tomat snakker vi nok heller om tonnevis med fisk. Den fanges utenfor norskekysten og fraktes med trailere til Orkla Foods fabrikk i Kungs-hamn i Sverige. I sesongen kommer det fersk fisk, og ellers er det frossen råvare. Den lille boksen med grovhakket filet er et unntak, for den lages i Fredrikstad.

Orkla kjøper tomatpure til mange av sine produkter. Tomatpureen kan komme fra flere land i Europa, Asia og Nord-Amerika og kan variere fra sesong

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

Årets lønnsoppgjør er et hovedoppgjør. Det betyr at alle tariffavtalenes bestemmelser er oppe til forhandling. I løpet av høsten vet du hva utfallet blir.
Fagbladet 11.08.2020
LO, NHO og opposisjonen har lenge krevd at permitteringsordningen utvides til 52 uker. Onsdag møter partene i arbeidslivet finansministeren på nytt. Da gjentas kravet på nytt.
Fagbladet 11.08.2020
Fra grasrota - Vi er ikke fornøyde med applaus, knapper og glansbilder - Jeg hører det, men det er ingenting på lønnsslippen min som tilsier at jeg har en samfunnskritisk jobb.
Fagbladet 11.08.2020
Hva skjer med kontorene etter korona? Betyr det cellekontorets comeback - eller må vi godta «clean desk» med ansiktsmasker alle mann? Dette sier fagfolk om framtida.
Fagbladet 11.08.2020
Den nye loven legger rammene for hvordan foreninger i Norge skal opprettes, drives og avvikles. To team har meldt sin interesse, men Næringsdepartementet nekter innsyn i anbudskonkurransen.
Fagbladet 10.08.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt