AddToAny

Hvem husker Verdens miljødag?

KRONIKK Hvem husker Verdens miljødag? I dag, den 5. juni er det Verdens miljødag. Men er det noen som husker hvorfor dette er en av årets aller viktigste dager?
Det faktum at villreinen og 4956 andre arter har kommet på den norske rødlisten er en tydelig påminnelse om akkurat det.

Bredo Berntsen, forfatter

Det er ikke det at Norge ikke har lover, konvensjoner og internasjonale forpliktelser som beskytter naturmangfoldet. Det er det at vi ikke følger dem.

I år er det femti år siden verdens første miljøverndepartement ble opprettet. Det skjedde i 1972 av regjeringen Bratteli. Departementet ble ledet av Olav Gjærevoll, professor i botanikk. Det er samtidig all grunn til å minne om at det samme året fant det første store internasjonale miljøvernmøtet i FN-regi sted i Stockholm. Her var blant annet vår egen miljøvernminister til stede som sentral aktør.

Et viktig vedtak - som nå synes glemt - er at man i FN-regi vedtok at den internasjonale miljøverndagen skal være 5. juni. Og dette er det nå altså femti år siden. Tor Bjarne Christensen, journalist

I årene etter har Norge gjort viktige vedtak når det gjelder vernet av det biologiske mangfoldet. For Norge var i 1992 til stede på den internasjonale Rio-konferansen et av de første landene som undertegnet Biomangfoldkonvensjonen. Dessuten har Norge i Grunnlovens paragraf 112 forpliktet seg til å verne om biomangfoldet. Og i den nyeste naturvernloven fra 2009 er biomangfoldet en klar forpliktelse.

Hvordan er så situasjonen i Norge på verdens miljøverndag? Her synes jussen nærmest å være død. I den forstand at de klare forpliktelsene stadig - og vedvarende - settes til side.

Les mer

Flere saker fra Natur & miljø

Hvordan ser det ut under vann i Repparfjorden, hvor gruveselskapet Nussir vil dumpe millioner av tonn med gruveavfall? Undervannsfotografen Erling Svensen har dykket ved det planlagte sjødeponiet og funnet en ren og levende fjord.
Natur & miljø 13.06.2022
Verden produserer nå dobbelt så mye plast som for 20 år siden. Bare 9 prosent resirkuleres, resten havner på fyllinger, i forbrenningsanlegg eller i naturen.
Natur & miljø 30.05.2022
Tenk deg en verden der ingenting kastes. Alle produkter er laget slik at de er enkle å reparere, bytte deler på, gjenbruke og gjenvinne. Hvis noe kastes, blir alle materialer brukt på nytt. En verden der alt går rundt, helt enkelt!
Natur & miljø 24.05.2022
KRONIKK Opp som en løve, ned som en skygge I begynnelsen av mai feiret Klima- og miljødepartementet sin femtiårsdag med festtaler og prominente gjester. Men fortalte de hvordan det egentlig står til med naturen de skulle beskytte?
Natur & miljø 18.05.2022
Store klimagassutslipp, mengder med mikroplast, miljøgifter og en vanvittig sløsing med fossile ressurser. Bildekk står som et symbol på forurensning og utslipp - et skittent kinderegg, som ingen helt vet hva vi skal gjøre med.
Natur & miljø 10.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt