AddToAny

Hva skal fysioterapeuter gjøre på nattevakt?

Skrevet av Ruth Cecilie Gundersen, fysioterapeut og hovedtillitsvalgt, Oslo kommune.
Som tillitsvalgt i Oslo kommune har jeg hørt mange finurlige argumenter om hvorfor fysioterapeuter bør jobbe turnus. Felles for argumentene er at de kommer fra beslutningstakere med lite kunnskap om faget. De virker lite bevisste på hvordan man kan utnytte knappe fysioterapiressurser til det beste for pasientene og samfunnet.

Eller kan det ligge andre agendaer bak, når det innføres turnusordninger for fysioterapeuter?

Dansk rapport

På tirsdag kunne vi om, som inneholder anbefalinger om hvordan man kan sørge for bærekraftige helsetjenester framover. Leder av, Søren Brostrøm, peker på fordelene med at innbyggere kan tilses av en fysioterapeut før de eventuelt kommer til lege, eksempelvis med skulder- eller nakkeplager. Dette er en god idé, som allerede praktiseres i Norge ved at man ikke behøver henvisning til fysioterapi.

Videre foreslås det at fysioterapeuter skal jobbe kveld og natt. Det står ingenting i rapporten om hvilke arbeidsoppgaver som vil være relevante for faggruppen på slike vakter. Brostrøm sier heller ikke noe om dette i sin. Men man får håpe at saken drøftes nøye med fysioterapeutenes tillitsvalgte.

Urettferdig?

I følge er ikke nattarbeid tillatt, med mindre arbeidets art gjør det nødvendig. Skift- og nattarbeid er en belastning, både, og. På grunn av tretthet og nedsatt oppmerksomhet, øker også på arbeidsplassen.

Dette tatt i betraktning, er det betenkelig at Brostrøm argumenterer for nattarbeid for fysioterapeuter med at det er en. Påstanden er kanskje sann (i så fall subjektiv), men det er uansett vanskelig å anse som et saklig argument. Og man finner det definitivt ikke igjen i lov- eller avtaleverk. Til sammenlikning: det ville være pussig å nekte en leder hjemmekontor fordi det var urettferdig overfor ansatte i kliniske stillinger, eller å nekte en renholder å ta pausen sin tidligere på dagen fordi andre ansatte ikke har samme mulighet.

Varsellampene blinker nok hos en del fysioterapeuter når de leser overskriften om nattevakter. Det handler ikke om at faggruppen synes synd på seg selv dersom de må jobbe turnus. Det er heller ikke en generell motvilje mot endring. Det er litt trist at det må nevnes, men vi må spille med åpne kort. Dette handler om en bekymring for å ikke kunne påvirke sin egen arbeidshverdag, og for at ens faglige innspill skal bli tillagt minimal vekt når avgjørelser skal tas. Det handler om en historie der mange fysioterapeuter i kommunen ikke har opplevd reell medvirkning i forbindelse med endring av arbeidstid og organisering. Og tilbakemeldingene er at dette går ut over både pasienter, ansatte og drift.

Rekruttere og beholde

Det er liten tvil om at ansatte som jobber skift og turnus i helsevesenet ofte har en altfor høy arbeidsbelastning. Forholdene må bedres for å rekruttere og beholde ansatte i helsevesenet, både på kort og lang sikt. Også arbeidsgivere og andre beslutningstakere kan vær

Les mer

Flere saker fra Fysioterapeuten

Inger-Johanne Skjold, MSc. fysioterapeut, psykomotorisk fysioterapeut, Åstveit Helsesenter. inger.johanne.skjold@gmail.com.
Fysioterapeuten 08.05.2024
Fysioterapeuten 24.01.2024
Kontaktpersoner er bindeleddet mellom avtalefysioterapeuter og kommunen. I Indre Østfold bidrar Terese Brustad og Hege Fundingsrud Novak til å synliggjøre fysioterapeuters rolle.
Fysioterapeuten 24.01.2024
Kjersti Karoline Danielsen, PhD., førsteamanuensis ved Institutt for ernæring og folkehelse, Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, Universitetet i Agder.
Fysioterapeuten 24.01.2024
Denne fagartikkelen er fagfellevurdert etter Fysioterapeutens retningslinjer, og ble akseptert 15. september 2023. Ingen interessekonflikter oppgitt.
Fysioterapeuten 15.11.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt