AddToAny

Hva må vi gjøre med forskningen på ME?

KRONIKK: Du som arbeider med ME-pasienter: Ligg unna tilbud som har skadet mange, det er særdeles gode grunner til at tilbudene er frarådet i de nye britiske retningslinjene.
De britiske NICE-retningslinjene for behandling av ME har gjennomgått en betydelig oppgradering og modernisering. Jeg mener det nå er slått fast at en helhetlig («biopsykososioal») tilnærming er det som må til her.

forskning.no: Storbritannia går bort fra treningsbehandling for ME

Per i dag kjennes ingen effektiv behandling mot ME. Nettopp derfor er det viktig å gi pasienten best mulig livskvalitet mens man arbeider med å forstå de biokjemiske problemene i pasientens kropp. Etter en særdeles grundig prosess med bred deltakelse gjennom fire år, frarådes nå enkelte tilbud som innebærer betydelig risiko for forverring.

Positiv og riktig plass til kognitiv terapi

Publisering av retningslinjene har blitt utsatt flere ganger for å sikre at det ikke fantes vektige argumenter mot å sette dem i verk. Man har tatt utgangspunkt i beste tilgjengelige relevante forskning, og man har lyttet til pasientene.

Nå frarådes to tilbud uttrykkelig, dels fordi det ikke finnes god forskning som støtter dem, dels fordi mange pasienter melder å ha blitt sykere av dem. Dette gjelder både Lightning Process og gradert trening, se for eksempel ME-foreningens brukerundersøkelse.

NICE-retningslinjene gir en positiv, og ut fra det jeg har sett av data riktig, plass til kognitiv terapi. Det kurerer ikke ME, men det kan gi bedre livskvalitet for noen pasienter.

Nedgraderte studier

Det har fra enkelte hold blitt hevdet at de nye NICE-retningslinjene legger for liten vekt på enkelte tidligere studier. Dette er studier som av gruppen som utformet NICE-retningslinjene er vurdert til å v�

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Den lille stueplanten din har en gigantisk slektning i Tibet.
forskning.no 22.01.2022
Pingvin-biolog Audun har svaret. I går var det Penguin Awareness Day. Det er en dag der pingvinene skal få ekstra oppmerksomhet. Da ble det delt både pingvin-bilder og informasjon på internett.
forskning.no 22.01.2022
KRONIKK: Lag en liste med de ti viktigste personene i livet ditt. Plukk så ut hvilke syv som skal ha feil på sin medisinliste om de havner på sykehuset.
forskning.no 22.01.2022
Du kan forlenge livet om du oppfører deg som om du er yngre enn du er. Det tyder flere tiårs forskning på.
forskning.no 22.01.2022
Tidligere forskning tyder på at en overgang til kosthold med mer animalsk mat førte til utviklingen av en større hjerne hos tidlig mennesker. En ny kikk på saken sår tvil.
forskning.no 22.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt