AddToAny

Helsetjenestene

I 1980- og 90-årene var den norske helsetjenesten preget av lange ventetider til (planlagte) behandlinger.
Problemet var størst i sykehusene, der ventetiden kunne være på over ett år, men også markant i primærhelsetjenesten, der en kunne vente i både to og tre uker på en konsultasjon hos legen. Det politiske presset for å få ventetidene ned var stort, og det ble innført reformer som innsatsstyrt finansiering, fritt sykehusvalg og behandlingsrettigheter med individuelle ventetidsgarantier. Ventetidene gikk ned. Også innføringen av fastlegeordningen i 2001 kan ses i dette perspektivet.
De siste årene har vi sett tendenser til økte ventetider, særlig i sykehusene. Økningen ble særlig utløst av covid-19-pandemien. En måtte utsette operasjoner og konsultasjoner for å redusere smittefaren og for å flytte ressurser over til de alvorlig syke covid-pasientene. Det er trolig flere forklaringer på at ventetidene ikke er tilbake der de var før pandemien - viktig blant disse er både forbedret tilbud som følge av teknologiske endringer og økt etterspørsel etter tjenester som følge av en aldrende befolkning. Det er også betydelige utfordringer med tilgjengelighet til fastlegenes lister, tilgjengelighet og kvalitet i de kommunale helse- og omsorgstjenestene, manglende samhandling mellom nivåene i helsesektoren, hvilke kriterier som skal legges til grunn for prioritering av helsesektoren opp mot andre sektorer, og hvilke pasientgrupper som skal prioriteres i helsetjenesten.
Dette spesialnummeret av Magma om helseledelse og helseøkonomi handler om utfordringer og foreslåtte tiltak. De ti artiklene er delt inn i tre grupper: 1) utfordringer helsetjenestene står overfor, 2) gjennomførte og foreslåtte endringer i finansiering og organisasjonsformer, og 3) implementering og endringsprosesser.

Utfordringene
Det er stor oppmerksomhet om utfordringene som økningen i antallet eldre i befolkningen medfører for helse- og omsorgssektoren. Holte, Hagen og Tjerbo undersøker kjenne tegn ved høykostnadsbrukere innenfor de kommunale pleieog omsorgstjenestene. Brukere med 5 prosent høyest kostnader defineres som høykostnadsbrukere. De finner at høykostnadsbrukerne står for 39 prosent av de samlede kostnadene for kommunale pleie- og omsorgstjenester. Gjennomsnittskostnaden
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt